I ove godine poticaji za električna vozila, ali ne za hibride i bicikle

I ove godine poticaji za električna vozila, ali ne za hibride i bicikle

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sljedećeg bi mjeseca trebao ponovno otvoriti natječaj za sufinanciranje nabavke novih "zelenih" vozila. Prema prvim informacijama ove će godine opseg pokrivenih vrsta vozila biti smanjen

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i ove će godine objaviti javne pozive za kupnju novih ekološki prihvatljivih vozila, kako za građanstvo tako i za pravne osobe. Prvi poziv trebao bi biti objavljen u lipnju, doznaje Poslovni.hr. Naime, trebalo se to dogoditi u travnju no zbog pandemije sve je odgođeno za lipanj i srpanj. Fond je pripremio ukupno 44 milijuna kuna. Polovica iznosa bit će dodijeljena u obliku poticaja privatnim, a polovica pravnim osobama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Natječaji od lipnja

Uvjete i sve detalje oko prijave FZOEU će objaviti uskoro, nakon što završi analiza tržišta. Poticaji za kupnju električnih automobila mogli bi biti do 70 tisuća kuna. Prošle je godine najviši iznos poticaja za automobile bio 80 tisuća kuna, a Fond je sufinancirao najviše do 40% nabavne vrijednosti novih vozila.

Novitet bi ove godine mogao biti i smanjeni opseg prihvatljivih vozila za građane. Već sada najavljuje se da FZOEU neće sufinancirati kupnju električnih bicikala privatnim osobama, već samo tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave, koji će ih kupovati za svoje sustave javnih bicikala. Građani zainteresirani za kupnju “običnih” hibridnih vozila također bi mogli ostati bez mogućnosti dobivanja poticaja, jer će se oni u 2020. godini najvjerojatnije odnositi samo na plug-in hibride i potpuno električne automobile.

Onima koji još uvijek, zbog pandemije koronavirusa, nisu uspjeli iskoristiti poticaje dodijeljene na natječaju iz prošle godine, FZOEU je produžio rok da to učine za dodatnih šest mjeseci.

YouTube MP3 - Hotmail
1