Hyundai predstavio Sonatin solarni krov – dnevno može napuniti do 60% baterije

Hyundai predstavio Sonatin solarni krov – dnevno može napuniti do 60% baterije

Hyundai će na određenim tržištima kupcima ponuditi model Sonata Hybrid, a jedna od dostupnih i vrlo vjerojatno standardnih značajki ovog automobila će biti napredni sustav punjenja njegove baterije putem solarnog krova. Riječ je o prvom ovakvom rješenju za ovog proizvođača, a krovne solarne ćelije će moći puniti Sonatinu bateriju tijekom stajanja i tijekom vožnje.

Proizvođač navodi da je ovaj solarni krov u stanju napuniti bateriju hibridne Sonate za 30 do 60% svakog dana tijekom kroz šest sati izloženosti suncu. To će doprinijeti povećanju ekonomičnosti i smanjenju štetnih emisija samog automobila. Također, pozitivno će se odraziti na autonomiju, a proizvođač procjenjuje da će solarni krov donijeti oko 1300 km dodatne električne autonomije godišnje.

Inače, Sonatu Hybrid će pokretati pogonski sklop pod nazivom Smartstream G2.0 GDI HEV. Radi se o 2,0-litrenom 4-cilindričnom benzincu uparenim s električnim motorom te sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem opremljenim sustavom Active Shift Control. Benzinac razvija snagu od 150 KS i najveći okretni moment od 190 Nm, dok mu električni motor pomaže sa snagom od 51 KS i najvećim okretnim momentom od 205 Nm. Prosječna potrošnja ovog pogonskog sklopa će se kretati oko 4 do 5 l/100 km.

Na kraju dodajmo kako Hyundai za sada ne planira europsku prodaju ovog automobila, no sa stalnim “ozelenjavanjem” ponude nije isključeno da se solarni krov uskoro pojavi na nekom drugom modelu s elektrificiranim pogonom.

Podijeli:
1