Hyundai predstavio Elevate – konceptno vozilo koje vozi i hoda

Hyundai predstavio Elevate – konceptno vozilo koje vozi i hoda

Hyundai je na lasvegaškom CES-u predstavio studiju Elevate. Riječ je o futurističkom vozilu koje Korejci opisuju kao UMV, odnosno Ultimate Mobility Vehicle. U slobodnom prijevodu mogli bi reći kako se radi o vozilu neograničene mobilnosti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, kotači Elevatea su ustvari dio robotskih nogu pa tako ovo vozilo, ovisno o potrebi, može i prohodati te na taj način svladati terene koje ne može niti jedno klasično vozilo s kotačima. Poprilično korisna značajka za vozilo koje je zamišljeno prvenstveno u funkciji pomoći i spašavanja, dakle kao vozilo vatrogasaca, hitne pomoći, gorske službe spašavanje i sl, ali i kao taxi.

Nadalje, u Hyundai su Elevate zamislili kao autonomno vozilo što će također uvelike povećati njegovu iskoristivost. Također, Elevate se temelji na modularnoj platformi na kojoj je moguće bazirati više različitih karoserija ovisno o potrebi korisnika.

Sukladno trendovima Elevate je električno pokretano vozilo, bilo da je riječ o kretanju kotačima ili robotskim nogama. Inače s nogama se može kretati u svim smjerovima te prelaziti zidove visine 1,5 m te prelaziti rupe iste širine, kao i postići raspon nogu od 4,5 m. Za vrijeme takvih manevara putnička kabina je u vodoravnom položaju.

Za sada je dakako riječ samo o studiji koju su u Hyundaiju razvijali skoro tri godine pa se nadamo da trud neće biti uzaludan i da će Elevate ili njemu slična vozila jednog dana uistinu spašavati živote.

Podijeli:
1