Hyundai najavio veći zaokret prema električnim vozilima

Hyundai najavio veći zaokret prema električnim vozilima

Korejski proizvođač automobila je najavio snažniji razvoj baterijskih električnih pogona te u isto vrijeme predstavio novi model pokretan gorivim ćelijama koji će službenu premijeru imati sljedeće godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Krenimo redom. Hyundai je objavio prvu fotografiju svog novog SUV-a pokretanog gorivim ćelijama. Za sada je riječ o pretprodukcijskom modelu koji je dizajnom vrlo sličan konačnoj produkcijskoj izvedbi, a nosi naziv Next Generation FCEV. Dolazak ovog modela na pojedina svjetska tržišta se može očekivati tijekom sljedeće godine, kada će zamijeniti Tuscon FCEV. Navodno će ga pokretati električni motor snage oko 120 kW i najvećeg okretnog momenta od oko 400 Nm, a imat će pogon na prednje kotače te će ponuditi autonomiju od oko 800 km.

S druge strane Hyundai je najavio usmjeravanje svojih razvojnih i proizvodnih kapaciteta na baterijska električna vozila. Podsjetimo, do sada Hyundai je slovio kao proizvođač koji budućnost vidi u vodiku, no čini se da će kao i većina drugih proizvošača sličnog razmišljanja sada usmjeriti svoju pažnju više na baterijske modele.

Tako iz Hyundaija stiže informacija da će za koju godinu, do 2021, na tržište stići baterijsko električno vozilo s visokom autonomijom koje će konkurirati teslinim modelima. Ovaj će se automobil, vjerojatno limuzina, prodavati pod značkom hyundaijevog premium branda Genesis, a očekuje se da će mu se autonomija kretati oko 500 km.

Prije toga, već tijekom sljedeće godine Hyundai će lansirati električnu verziju modela Kona s autonomijom od oko 400 km. Do 2020. Hyundai planira na tržištu imati osam plug-in hibrida te dva modela pokretana vodikom, a uz Konu će vjerojatno pristići još koji baterijski novitet.

Također, doznajemo kako Hyundai radi na razvoju modularne platforme namijenjene električnim vozilima, a na kojoj će se temeljiti veći broj baterijskih električnih automobila s višom autonomijom.

YouTube MP3 - Hotmail
1