Hyundai, Kia i Genesis će uskoro dobiti središnje bočne zračne jastuke

Hyundai, Kia i Genesis će uskoro dobiti središnje bočne zračne jastuke

Bočni zračni jastuci te zračne zavjese su u svojih preko dvadeset godina postojanja na tržištu zasigurno spasili veliki broj ljudskih života. Nešto slično bi trebalo dvadeset godina od sada vrijediti i za novu vrstu bočnih zračnih jastuka. Za središnje bočne zračne jastuke.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovo je dakle treća vrsta bočnih zračnih jastuka čija je namjena, također, zaštita putnika u slučaju bočnih naleta. Hyundai Motor Group je odlučila u svoje proizvode uskoro započeti ugrađivati ovu vrstu zaštitne opreme čiji je glavni cilj spriječiti međusobno ozljeđivanje putnika glavama u slučaju bočnog udara, odnosno naleta na vozilo.

Ova vrsta zračnih jastuka se lansira u prostor između vozača i suvozača kako bi se spriječio njihov međusobni udar glavama. Ako na mjestu suvozača nema nikoga tada je posao ovog zračnog jastuka da zaštiti vozača od udara s desne strane vozila. Nadalje, ovaj zračni jastuk je ugrađen u vozačevo sjedalo i lansira se po detekciji udara.

Korejski proizvođač se pohvalio i laganom te jednostavnom konstrukcijskom ovog sustava. Relativno male dimenzije će omogućiti ugradnju u različite tipove sjedišta, odnosno neće negativno utjecati na razne mogućnosti dizajna prednjih sjedala.

Sve u svemu ovaj bi sustav trebao smanjiti mogućnost međusobnog ozljeđivanja glava vozača i suvozača za oko 80%. Sustav će postati dostupan u skorašnjim novitetima pod značkama Kije, Genesisa i Hyundaija.

Podijeli:
1