Hyperion XP-1, električni superautomobil na vodik

Hyperion XP-1, električni superautomobil na vodik

Kalifornijska kompanija Hyperion predstavila je svoj električni superautomobil XP-1, pogonjen vodikovim gorivim ćelijama, za koji obećava fenomenalne sportske karakteristike, futuristički dizajn, ali i domet s jednim punjenjem vodika od čak 1.000 milja, odnosno 1.600 kilometara

Električni superautomobili, ili ako hoćete hiperautomobili, današnjice imaju gotovo sve što možete poželjeti. Od naprednih materijala koji omogućavaju sigurnost, udobnost i kreativne dizajnerske izvedbe, preko suludih ubrzanja i performansi pa sve do tehnoloških rješenja o kakvima smo donedavno mogli tek sanjati. No, ono što ih “muči” gotovo sve jest – domet s jednim punjenjem baterija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako bi bili prihvatljive mase, ovi hiperautomobili redovito ne mogu imati preteške litij-ionske baterije, pa je kalifornijska tvrtka Hyperion odlučila taj problem riješiti vodikovim gorivim ćelijama. Iako ih je teže napuniti zbog manjka dostupnih crpki bilo gdje u svijetu, vodikove ćelije energetski su značajno gušće od baterija i omogućavaju veću autonomiju. Doseg od 1.000 milja, odnosno oko 1.600 kilometara, tek je jedna od karakteristika kojom se ističe Hyperion XP-1, prvi automobil ove kompanije.

Svemirska tehnologija na cesti

Iza zapanjujućeg izgleda, koji kao da je ispao iz kakvog CGI filma, stvorili su inženjeri svemirske aeronautike, pa je stoga automobil (ili bolje rečeno bolid) prepun hi-tech rješenja. Šasija je načinjena od titana i ugljikovih vlakana, a tu je i električni pogon dovoljne snage da ovu električnu jurilicu ubrza od 0 do 100 km/h za manje od 2,2 sekunde. Najviša brzina Hyperiona XP-1 trebala bi biti oko 355 km/h.

Iz kompanije najavljuju da će ovaj model, za sada tek u fazi prototipa, u proizvodnju krenuti za oko dvije godine, te da će biti izrađen u tek 300 primjeraka. O mogućoj prodajnoj cijeni se nisu izjasnili.

Podijeli:
1