Hrvatska se zakonodavno priprema za autonomne automobile

Hrvatska se zakonodavno priprema za autonomne automobile

Ovoga tjedna iz Vlade je u saborsku proceduru upućen finalni prijedlog novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji obuhvaća i u detalje opisuje dozvoljena i nedozvoljena ponašanja u autonomnim vozilima

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama – možda se baš i ne “kotrlja s jezika”, ali pravno gledano, to je dokument koji će u Hrvatskoj legalizirati korištenje potpuno autonomnih automobila, koji bi trebali biti budućnost cestovnog prijevoza. Ovaj prijedlog zakona Vlada Republike Hrvatske uputila je u Sabor na izglasavanje, pa pogledajmo što je zakonodavac predvidio kad je riječ o automatiziranim prijevoznim sredstvima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Potpuna automatika

Kao prvo, tu je definicija koja kaže: “automatizirano vozilo je vozilo koje koristi hardver i softver za kontinuiranu potpunu dinamičku kontrolu vozila (potpuno automatizirano vozilo bez upravljača).” Ovaj pojam uvodi se u Zakon kako bi se u praksi mogla prepoznati razlika u odnosu na vozila koja imaju ugrađene sustave za pomoć vozaču, a koja zakonodavac naziva djelomično automatiziranim vozilima.

U ostatku zakonskog se teksta automatizirana vozila gotovo i ne spominju, što znači da će za njih vrijediti identična pravila kao i za “obična” vozila. Jedina bitna razlika je u tome što kod potpuno automatiziranih vozila vozač neće biti u obvezi “sjediti na vozačkom sjedalu i upravljati vozilom”. Kod običnih bi se vozila takav prekršaj kažnjavao kaznom u visini od 3 do 7 tisuća kuna, no ako imate potpuno autonomni automobil – na njegovom vozačkom sjedalu više neće morati sjediti nitko, i takvo ponašanje neće biti kažnjivo.

Djelomična automatika i kazne

Propisuje se i sankcija za vozače koji koriste vozila s ugrađenim sustavima za pomoć vozaču (ranije spomenuta djelomično automatizirana vozila), a da pritom ne sjede na vozačkom sjedalu za vrijeme vožnje – odnosno za slučaj kada takvo vozilo upravlja samostalno, a vozači nisu u mogućnosti reagirati u nepredviđenim slučajevima.

Naime, kaže zakonodavac, u prometu na cesti su se pojavili vozači koji upravljaju vozilima novije generacije, s ugrađenim sustavima za pomoć vozaču za upravljanje vozilom bez korištenja upravljača (Lane Assist i slični), a koji zlouporabljuju ugrađene sustave. U nekim slučajevima tijekom vožnje takvi vozači ne sjede za upravljačem vozila te nisu u mogućnosti reagirati, odnosno preuzeti kontrolu nad vozilom u slučajevima nepredviđenih ili incidentnih situacija.

S obzirom da na ovaj način može doći do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, ovakva vrsta prekršaja smatra se izrazito teškim prekršajem, počinjenim s izravnom namjerom – te se stoga sada predlaže propisivanje novčane kazne u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna.

Isti Zakon uredit će i pitanja električnih romobila i zabranit će parkiranje na punionicama električnih vozila, o čemu smo već izvještavali. Sada je samo red na Saboru da ovaj Zakon izglasa…

YouTube MP3 - Hotmail
1