Hrvatska je na drugom mjestu u EU po porastu broja električnih vozila

Hrvatska je na drugom mjestu u EU po porastu broja električnih vozila

Prema podacima Eurostata, u Europskoj uniji snažno raste potražnja za električnim automobilima, a Hrvatska se 2021. godine smjestila u sami vrh država u kojima je povećan broj takvih vozila

Eurostat je objavio statistiku vezanu za potražnju za električnim automobilima na području Europske unije, u kojima je vidljivo da njihovo prihvaćanje raste u pravilu po visokim dvoznamenkastim stopama. Podaci, koji se odnose na 2021. godinu i uspoređuju je s godinom prije toga, kažu kako je u EU porastao broj električnih automobila na cestama za prosječno 76%.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Najveći porast zabilježen je u Finskoj (+136%), a slijedi je – Hrvatska. Kod nas je u 2021. godini, dakle, zabilježena druga najviša stopa rasta broja električnih automobila, i to od 127%. Nakon Hrvatske na listi je Italija s porastom od 122%, dok su na začelju Španjolska (+15%) i Češka (+12%).

Naravno, zabilježena visoka stopa rasta ne znači mnogo, jer se odnosi na relativno malu bazu električnih automobila, koji postoje u Hrvatskoj. Iz istih podataka Eurostata možemo vidjeti da je 2020. godine na našim cestama bilo oko 1.300, a godinu nakon toga nešto manje od 3.000 električnih automobila. Ipak, pozitivno je vidjeti da smo barem ponekad u vrhu neke statističke ljestvice EU.

Eurostat je analizirao i ukupni utrošak električne energije za cestovni transport, koji je također u porastu. Ovdje daleko prednjače Švedska i Njemačka, s više od 1.400, odnosno 1.300 GWh, dok je Hrvatska tek četvrta s kraja ljestvice: u našoj zemlji za cestovni je prijevoz 2021. godine bilo utrošeno tek 7,1 GWh.

YouTube MP3 - Hotmail
1