Honda E – sa šest zaslona

Honda E – sa šest zaslona

Honda će uskoro predstaviti konačnu produkcijsku izvedbu svog prvog električnog modela za europska tržišta koji će nositi jednostavnu oznaku Honda e. Već otprije znamo da će ovaj subkompaktni gradski automobil imati high-tech interijer, a sada je japanski proizvođač odlučio dodatno predstaviti njegov kokpit.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prije svega valja istaknuti da će Honda e imati zaslone duž, odnosno širom prednje armature. Točnije, radi se o pet HD zaslona i svi će se nalaziti povezani u jednom jedinstvenom kućištu.

Ispred vozača će se nalaziti 8,8-inčna digitalna instrumentna ploča s prilagodljivim zaslonom, odnosno vozač će moći izabrati koje će mu se sve informacije prikazivati.

Najveći dio ove digitalne prednje armature će zauzimati dva 12,3-inčna središnja zaslona infotainmenta. Ovaj će sustav moći podržavati i da se na svakom od ta dva središnja zaslona prikazuje ista aplikacija, a sadržaj između njih će se moći i dijeliti. Primjerice, suvozač će moći poslati navigacijske upute na vozačevu stranu. Apple CarPlay i Android Auto su dio standardne opreme.

Ovaj infotainment je opremljen i s hondinim osobnim asistentom, odnosno sustavom umjetne inteligencije kojim se upravlja putem glasovnih naredbi, odnosno upita na koje odgovara. Sustav je sposoban vremenom “učiti” kako bi bolje raspoznavao glasove putnika te kako kvalitetnije odgovarao na upite i naredbe.

Dva vanjska zaslona služe sustavu bočnih kamera (Side Camera Mirror) koje mijenjaju standardne retrovizore. Pored, ovih pet zaslona tu je još jedan i to onaj na kojem se prikazuje slika sa stražnje kamere (Center Camera Mirror) i ona se nalazi na mjestu klasičnog središnjeg retrovizora.

Na kraju dodajmo da će vlasnicima Honde e biti dostupne smartphone aplikacije putem kojih će moći nadzirati automobil ili upravljati pojedinim sustavima. Primjerice, bit će moguće vidjeti lokaciju automobila, stanje baterije, upravljati klimatizacijom i sl, a aplikacija će moći služiti i kao digitalni ključ.

Službena premijera ovog automobila će biti održana na frankfurtskom auto salonu u rujnu ove godine. Pokretat će ga električni pogonski sklop snage 150 KS. Tu je i baterija kapaciteta 35,5 kWh koja će omogućiti autonomiju od oko 200 km.

Podijeli:
1