Honda e – 150 KS i 300 Nm

Honda e – 150 KS i 300 Nm

Honda je objavila nove informacije o skorašnjem serijskom električnom modelu jednostavnog imena Honda e. Podsjetimo, riječ o malenom električno pokretanom gradskom subkompaktnom modelu te prvoj električnoj Hondi za europska tržišta koja bi na tržište trebala stići krajem ove, odnosno početkom sljedeće godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iz Honde su već ranije stizale pojedine tehničke informacije, no sada po prvi put saznajemo snagu motora ovog automobila. Konkretnije, Honda e će razvijati snagu od 110 kW, odnosno 150 KS te najveći okretni moment od, odmah dostupnih, 300 Nm. Oni će se na podlogu prenositi putem pogona na stražnje kotače.

Motor će biti smješten otraga, a vozilo će biti opremljeno i u podnicu ugrađenim litij-ionskim baterijama kapaciteta 35,5 kWh. To bi trebalo biti dovoljno za samo oko 200 km autonomije, no uz brzi punjač do 80% kapaciteta baterije će biti moguće napuniti za svega pola sata. Nešto energije će skupiti i regenerativnim kočenjem, a bit će ga moguće voziti putem one-pedal funkcije.

Za sada nisu objavljene informacije o performansama, no očekuje se da će Hondi e za ubrzanje do 100 km/h biti potrebno oko 8 sekundi. Već otprije znamo da je raspodjela mase na osovine 50 naprema 50 pa bi ovaj mališan trebao biti vrlo zabavno vozilo. Također, bit će opremljen i Sport Mode načinom rada koji će dodatno povećati odzivnost gasa

Nadalje, Honda e je dimenzija 3895 x 1750 x 1495 mm, a s malim krugom okretanja (oko 8,6 m) te kratkim prednjim i stražnjim prevjesima bit će idealan za gradske gužve. Boljoj preglednosti bi trebale pripomoći i standardne kamere umjesto klasičnih retrovizora.

Na nekim tržištima su već otvorene knjige narudžbi, a službena premijera konačnog produkcijskog modela će biti održana najvjerojatnije u Frankfurtu. Na priloženim slikama se nalazi pretprodukcijski prototip koji se tek neznatno razlikuje od konačnog serijskog modela.

Podijeli:
1