Honda do 2021. povlači dizele s europskih tržišta

Honda do 2021. povlači dizele s europskih tržišta

Iz Honde je službeno potvrđeno kako planira povući dizelske motore s europskih tržišta te se fokusirati na električne i hibridne pogonske sklopove koji će ih u osnovi zamijeniti. Povlačenje dizela Honda namjerava obaviti do 2021, a do 2025. planira da modeli s elektrificiranim pogonima čine dvije trećine ukupne godišnje prodaje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ove informacije dolaze od hondinog šefa za Ujedinjeno Kraljevstvo, najveće hondino europsko tržište, Davea Hodgettsa, koji je u intervjuu Automotive Newsu izjavio kako od sada niti jedna modelna izmjene više neće dolaziti s dizelskim motorima.

Novi CR-V bi trebao biti prvi hondin mainstream model koji će biti lansiran bez dizelskog pogona. Točnije, kada nova generacije stigne u ožujku sljedeće godine bit će dostupna samo s benzinskim i hibridnim pogonskim sklopovima, a u Hondi predviđaju kako će hibridna izvedba činiti polovicu ukupne europske prodaje ovog automobila, odnosno oko 30.000 jedinica.

Nakon toga nove generacije modela HR-V i Jaz se očekuju tijekom 2020, a novi Civic 2021. Nijedan od njih dakle neće biti dostupan kao dizel. Dodajmo kako će tijekom sljedeće godine na tržište stići produkcijska izvedba studije Urban EV koja je predstavljena na prošlogodišnjem ženevskom auto salonu. Radit će se o prvom hondinom električnom automobilu, a očekuje se kako će ga uskoro slijediti i drugi modeli.

Podijeli:
1