Hoće li BMW kupiti Jaguar Land Rover?

Hoće li BMW kupiti Jaguar Land Rover?

Živimo u interesantnim vremenima, posebno kada je riječ o auto industriji. Nitko točno ne zna što će donijeti Brexit, pada prodaja u Kini, Amerikanci prijete sve većim nametima na uvozne proizvode i sl. Uglavnom svi ovi problemi bi trebali dalje gurati proizvođače prema udruživanjima i preuzimanjima, a jedno od njih bi moglo dovesti do revitalizacije sada već zaboravljene veze.

O tome da je BMW zainteresiran za povezivanja s drugim proizvođačima se priča već neko vrijeme, a sada analitičari iz Sanford C. Bernsteina kažu da bi Bavarci trebali kupiti britanski Jaguar Land Rover (JLR) koji je trenutno u vlasništvu indijskog Tata Motosa. Na taj bi način obje strane mogle profitirati i međusobno jedna drugoj pomoći u daljnjem razvoju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, analitičar Max Warburton kaže da je BMW “prekapitaliziran i zasićen gotovinom” te da je došao do “granica mogućnosti rasta sa svojom trenutnom ponudom.” JLR je pak, kaže Warburton, “izazov, operativno i financijski”, ali smatra da bi mogao značajno sniziti fiksne i varijabilne troškove “pod krilom većeg partnera.”

Kupnja JLR-a za otprilike 10 milijardi eura bi navodno mogla u konačnici povećati zaradu BMW-a za oko 20%. Također bi u startu rezultirala povećanjem ukupne prodaje Grupe BMW za oko 25%. BMW trenutno provodi opsežan plan uštede vrijedan oko 12,6 milijardi dolara, dok JLR prolazi kroz program uštede vrijedan oko 2,8 milijardi eura pa bi obje strane mogle dočekati partnerstvo spremniji nešto što bi to bilo da nisu u rekonstrukciji poslovanja.

Ipak, kupnja JLR-a je složena i s emotivne strane. Naime, BMW je tijekom devedesetih bio vlasnik Land Rovera i to je razdoblje bilo donekle traumatično za Nijemce pa još uvijek postoji strah od tog iskustva. Također, Tata Motors bi trebao “progutati svoj ponos” da se riješi JLR-a. Indijci navodno imaju novca i JLR je ostvario pozitivne pomake pod njihovom kapom, ali mnogi smatraju da je mogao bolje u rukama iskusnijeg vlasnika.

Službenih informacija o mogućem preuzimanju, odnosno udruživanju ova dva proizvođača za sada nema. S druge strane, vrijedi podsjetiti da su ova dva proizvođača nedavno odlučili surađivati na razvoju električnih pogonskih sklopova nove generacije. Ranije ovog ljeta je Klaus Fröhlich, član uprave BMW-a zadužen za razvoj, izjavio: “S Jaguar Land Roverom pronašli smo partnera čiji zahtjevi za buduću generaciju električnih pogonskih jedinica značajno odgovaraju našim. Zajedno imamo priliku učinkovitije zadovoljiti potrebe kupaca skraćivanjem vremena potrebnog za razvoj i bržom komercijalizacijom najmodernijih vozila i tehnologija.”

Podijeli:
1