Harley-Davidson u motocikle planira ugraditi stabilizacijski žiroskop

Harley-Davidson u motocikle planira ugraditi stabilizacijski žiroskop

Kako bi neiskusnim vozačima omogućili lakše održavanje ravnoteže pri sporoj vožnji, kretanju i zaustavljanju, u američkoj kompaniji u svoje kultne motocikle planiraju ugraditi žiroskope za stabilizaciju vozila. Prijavili su i patent za ovu ideju

Američki patentni ured zaprimio je patentnu prijavu kompanije Harley-Davidson koja opisuje žiroskop u vidu dodatne opreme motocikla. Isti bi bio smješten na mjesto kofera kakav se može postaviti na sve njihove modele, na postolje iza putnika.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U koferu bi se nalazio klasični elektromotor s rotirajućim utegom, postavljenim na gimbal (zglob s više stupnjeva slobode). Uteg bi se vrtio na 10-20 tisuća okretaja u minuti i davao dodatnu stabilnost motociklu. Elektromotor koji vrti ovaj uteg bi se automatski uključivao kada se vozilo kreće laganim brzinama, do otprilike 5 km/h, ali i kada se vozač odluči zaustaviti i treba nasloniti motocikl na nožicu. U tim situacijama, obično problematičnima manje iskusnim bajkerima, žiroskop bi održavao ravnotežu motocikla i osigurao da se on ne prevrne.

Kofer u kakvom bi se našao žiroskop
Nacrt ideje iz patentne prijave

Rad i naginjanje žiroskopskog utega bili bi pod kontrolom računala, a ono bi upravljalo svim kretnjama ovog sustava, na temelju senzorskih očitanja o kretanju motocikla, kako bi se vozilo stabiliziralo i pri manjem naginjanju u stranu. Sustav bi mogao biti od pomoći i starijim vozačima, koji možda više nisu u punoj snazi, da se “hrvaju” sa svojim kultnim motociklima.

Harley-Davidson i inače posljednjih godina muku muči sa sve starijom dobi svojih kupaca, kojih je također sve manje spremnih izdvojiti novac za novi motocikl, pa su se polako počeli okretati i onima mlađima, nudeći i električne modele.

YouTube MP3 - Hotmail
1