HAK se oporavlja od hakerskog napada

HAK se oporavlja od hakerskog napada

Hrvatski autoklub izvijestio je kako nastavlja raditi na otklanjanju posljedica hakerskog napada. Ovoga tjedna radi se na oporavku sustava za provedbu vozačkih ispita

Hrvatski autoklub prošloga je tjedna bio žrtvom hakerskog (vjerojatno ransomware) napada, zbog čega su pale njihove web stranice, ali i sustavi za provođenje vozačkih ispita. Do vikenda određene su funkcionalnosti na webu vraćene u rad.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Provođenje ispita

Od početka napada vozački ispiti iz nastavnih predmeta Upravljanje vozilom i Pružanje prve pomoći provode se prema planu, a ispiti iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila provodili su se gdje je to bilo moguće putem otisnutog testa ili su odgođeni.

U međuvremenu je ponovno uspostavljena funkcija automatskog slanja izdanih e-uvjerenja o položenom vozačkom ispitu u realnom vremenu iz Hrvatskog autokluba u Ministarstvo unutarnjih poslova. Stoga sve kandidatkinje i kandidati koji su položili vozački ispit prije napada na Hrvatski autoklub, mogu, kao i ranije, otići u svoje policijske uprave ili postaje po svoju vozačku dozvolu. Kandidatkinje i kandidate koji su ispit položili proteklih dana, tijekom otklanjanja posljedica napada, po svoju vozačku dozvolu moći će otići od sutrašnjeg dana.

Intenzivno se radi i na ponovnom uspostavljanju provedbe ispita iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila. Svjesni smo važnosti ove teme za kandidatkinje i kandidate za vozače, kao i njihove roditelje.

Oporavak web stranica

U subotu 10. lipnja 2023. mrežne stranice hak.hr, ponovno su postale dostupne korisnicima s vidljivom velikom većinom ranijeg sadržaja, a od 12. lipnja 2023. u potpunosti je oporavljena uobičajena razina informiranja o stanju u cestovnom prometu Hrvatskog autokluba te su svi uobičajeni sadržaji u vezi informiranja o stanju u cestovnom prometu ponovno dostupni korisnicima.

Sve putne informacije i ostale korisničke informacije Hrvatskog autokluba dostupne su korisnicima i putem besplatne mobilne aplikacije Hrvatskog autokluba za iOS i Android platforme.

O novostima u vezi hakerskog napada, poručili su iz HAK-a, nastavit će informirati javnost, ali u okviru dopuštenih mogućnosti obzirom na tajnost istrage i kriminalističkih izvida.

YouTube MP3 - Hotmail
1