Grupe Volkswagen i PSA bi mogle odustati od svojih malih modela?

Grupe Volkswagen i PSA bi mogle odustati od svojih malih modela?

Maleni gradski automobili su na europskim cestama uobičajen prizor. Kompaktne dimenzija su ih činili kao odličan izbor za one koji veliku većinu svog vremena provode na gradskim prometnicama, koji su često sami u automobilu, za one koji muku muče s parkiranjem, za one koji žive u starim gradovima s uskim ulicama i sl. Ovi su automobili u posljednjih par godina u Europi zauzimali nešto manje od 10% tržišta, no navodno im se ne piše dobro.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Glavni razlozi očekivanog pada prodaje, a potom i isključivanja iz ponude pojedinih proizvođača, navodno leži u sve strožim emisijskim standardima i zahtjevima kupaca za sve većom količinom tehnologije u automobilima. Drugim riječima, kada sve to zadovolje proizvođačima ostaje jako malo prostora da na tim automobilima nešto i zarade. Ako nema zarade nema ni puno smisla proizvoditi ih.

Tako sada Automotive News Europe javlja da su iz Grupe VW i Grupe PSA stigle informacije koje mogu upućivati na njihovu želju da iz svoje ponude postepeno isključe najmanje gradske modele. Primjerice, glavni izvršni direktor Grupe VW, Herbert Diess, je izjavio da bi cijena modela up! mogla narasti i za par tisuća eura kako bi se zadovoljili emisijskih standardi koji će biti na snazi 2030. U tom slučaju postavlja se pitanje tko će izdvojiti takav nova za tzv. ulazni model.

Slično bi moglo biti i s modelima kao što su Peugeot 108 i Citroën C1. Naime, Grupa PSA ove automobil proizvodi u suradnji s Toyotom u Češkoj. 2021. Toyota preuzima kontrolu nad tvornicom, a Grupa PSA bi se mogla u potpunosti povući iz tog segmenta. Jedan od vodećih ljudi francuskog proizvođača, Maxime Picat, je izjavio kako je mogućnost bilo kojeg prozvođača da izvuče neki profit iz tog segmenta pod velikim upitnikom s obzirom da tehnologiju koja se mora naći u automobilu te cijenu koju za njega može postići.

Mnogi pretpostavljaju kako bi elektrifikacija pogonskih sklopova mogla spasiti gradske mališane, no opet ostaju pitanja cijene, veličine baterije i sl.

YouTube MP3 - Hotmail
1