Grupacija PSA pred kupnjom Opela?

Grupacija PSA pred kupnjom Opela?

Prema posljednjim saznanjima General Motors trenutno vodi pregovore s Grupacijom PSA Peugeot Citroën o prodaji svojih tzv. europskih operacija, odnosno Opela i Vauxhalla. Ovu je vijest prvi prenio Reuters pozivajući se na izvore bliske pregovorima, a kasnije je stigla i potvrda s obje strane, američke i francuske.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iz PSA je stiglo priopćenje kako zajedno s General Motorsom razmatraju razne strategijske poteze u nastojanju povećanja profitabilnosti i učinkovitosti, a među njima i potencijalnu kupnju Opela. Dodatnih informacija za sada nema, no Reuters je javio da se objava konkretnih rezultata pregovora može očekivati u narednih nekoliko dana.

Podsjetimo se, Opel i PSA trenutno, između ostalog, surađuju na modelnim linijama novih SUV-ova, koje uključuju modele 3008 i 5008, Crossland X i Grandland X. Ukoliko uistinu dođe do ove akvizicije Peugeot, Citroën, DS i Opel će zajednički imati 16% udjela na europskom tržištu automobila te se time smjestiti na drugo mjesto iza Grupe Volkswagen.

Analitičari kažu da bi se GM radio riješio Opela jer nisu zadovoljni njegovim poslovanjem. S druge strane, jedni smatraju da bi PSA mogao profitirati dolaskom do opelovih resursa, proizvodnih pogona i sl, no neki nisu oduševljeni tom idejom jer Opel vide kao uteg za PSA koji se oporavio nedavnom reorganizacijom.

(na slici je sjedište Opela u Rüsselsheimu)

YouTube MP3 - Hotmail
1