Grupa Volkswagen jedan od članova velikog njemačkog konzorcija za baterije?

Grupa Volkswagen jedan od članova velikog njemačkog konzorcija za baterije?

Prema posljednjim saznanjima Grupa Volkswagen istražuje mogućnost priključivanja njemačkom konzorciju za razvoj i proizvodnju baterija za električna vozila. Automotive News Europe nije dobio izravan odgovor na ovo pitanje od VW-ovog glasnogovornika, no već je otprije poznat stav VW-ovog šefa Herberta Diessa koji smatra kako se europski pa tako i njemački proizvođači moraju osloboditi ovisnosti o azijskim proizvođačima baterija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Grupa VW je već ranije potpisala vrlo vrijedan sporazum o opskrbi baterijama s tvrtkama LG Chem i kineskom Contemporary Amperex Technology, no sada njemačka vlada nastoji okupiti svoje proizvođače u veliki konzorcij koji će zadovoljiti potrebe uzrokovane budućim rastom potražnje za baterijama. Njemačka vlada će navodno tom konzorciju pomoći s oko milijardu Eura, a jedan od glavnih ciljeva je razvoj sljedeće generacije baterija, odnosno baterija s krutim elektrolitom.

U posljednje vrijeme učinjeni su određeni pomaci na području litij-ionske tehnologije, no prostora za napredak svakako ima. Glavni cilj je smanjiti troškove proizvodnje i povećati upotrebljivost baterija, odnosno smanjiti vrijeme punjenja i povećati njihov kapacitet.

Njemačka vlada navodno vodi razgovore sa svojim proizvođačima automobila i drugim tehnološkim kompanijama, a među imenima koja su za sada došla do javnosti se spominju VARTA Microbattery, Ford-Werke GmhB, BASF i sl. Među prvim koracima ovog konzorcija je gradnja velike tvornice baterija negdje na području istočne Njemačke.

Podijeli:
1