Grupa Volkswagen do 2028. planira prodati 22 milijuna električnih vozila

Grupa Volkswagen do 2028. planira prodati 22 milijuna električnih vozila

Vrlo ambiciozan električni plan Grupe VW, prema kojem je do 2028. ovaj njemački automobilski div planirao lansirati 50 novih električnih automobila, je postao još ambiciozniji. Naime, na godišnjoj konferenciji za medija Volkswagen je najavio da će u narednom desetljeću na tržište lansirati gotovo 70 novih električnih modela. Kao rezultat toga očekivani broj vozila koje će se temeljiti na VW-ovim električnim platformama je narastao s 15 na 22 milijuna.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Grupa Volkswagen će do 2023. uložiti više od 30 milijardi eura u elektrifikaciju svoje ponude. S obzirom na sva navedeno Nijemci očekuju kako će im do 2030. oko 40% prodaje činiti upravo električno pokretana vozila.

Prva generacija električnih vozila ove njemačke grupacije će u proizvodnju krenuti ove godine. Podsjetimo, riječ je o modelima Audi E-Tron, Porsche Taycan, Volkswagen ID hatchback, a nedugo zatim će ih slijediti ID Crozz, Seat el-born, Škoda Vision E, VW ID Buzz, ID Vizzion i drugi.

Za ovu veliku električnu ofenzivu Grupa VW će se osloniti na LG Chem, SKI, CATL i Samsung kao strateške dobavljače baterijskih ćelija. Njemački proizvođač automobila također istražuje mogućnosti dodatne proizvodnje baterija u Europi, a veliki potencijal vidi u baterijama s krutim elektrolitom pa se i na tom području nastavljaju istraživanja s ciljem što bržeg dolaska ove tehnologije u veliko serijsku proizvodnju.

VW je također donio sveobuhvatni program “dekarbonizacije” s ciljem postizanja značajnog smanjenja emisija CO2 u svim područjima svoje djelatnosti do 2050. Nijemci kažu kako to pokazuje punu predanost Grupe VW pariškim klimatskim ciljevima.

Glavni izvršni direktor Volkswagena, Herbert Diess je izjavio: “Volkswagen nastoji pružiti individualnu mobilnost za milijune ljudi u godinama koje dolaze – individualna mobilnost koja je sigurnija, čišća i potpuno povezana. Da bismo preuzeli ulaganja potrebna za električnu ofenzivu, moramo napraviti daljnja poboljšanja u ekonomičnosti i učinkovitosti u svim područjima naše djelatnosti.”

Tako će na putu do potpune “dekarbonizacije do 2050. godine” VW usvojiti tri načela poslovanja: učinkovito i održivo smanjenje emisija CO2, prebacivanje na obnovljive izvore energije i kompenzaciju za preostale emisije koje se ne mogu izbjeći.

Cilj je do 2025, u odnosu na 2015, smanjiti CO2 “footprint” voznog parka za 30% u cijelom životnom ciklusu vozila. Također, do 2025, u odnosu na 2010, VW želi smanjiti emisiju CO2 svojih tvornica za 50%.

Podijeli:
1