Grupa PSA Peugeot Citroën kupila Opel za 2,3 milijarde Eura

Grupa PSA Peugeot Citroën kupila Opel za 2,3 milijarde Eura

Sukladno ranijim najavama danas je i službeno potvrđeno kako je francuska grupacija PSA Peugeot Citroën od američkog General Motorsa kupila njegove europske podružnice, odnosno njemački Opel i britanski Vauxhall.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vrijednost ove kupnje iznosi 2,3 milijarde Eura, a PSA je pridruživanjem Opela i Vauxhalla postala drugi najveći europski proizvođač automobila, odmah iza Grupe Volkswagen.

Recimo i kako je PSA za spomenuti novac preuzela sve opelove i vauxhallove “automobilske operacije”, uključujući prava na ime, odnosno marku Opel i Vauxhall, sve proizvodne pogone, razvojni centar u Rüsselsheimu te otprilike 40.000 radnika. General Motors će zadržati razvojni centar u Torinu koji se inače koristi za razne međunarodne projekte.

Opel će naravno i dalje temeljiti veći dio svojih proizvoda na GM-ovim tehnologijama, no naredne generacije njihovih modela će dakako prijeći na PSA-ove platforme, odnosno slijedit će novitete Crossland X i Grandland X koji su već napravili taj korak u sklopu recentne suradnje između Opela i Grupe PSA.

Uskoro bi trebali postati poznati i daljnji detaljniji koraci u razvoju obje strane, poput pitanja raspodjele poslova, razvojnih zadataka, upotrebe raznih proizvodnih kapaciteta i sl.

YouTube MP3 - Hotmail
1