Gordon Murray predstavio svoj najnoviji superautomobil, T.33 Spider

Gordon Murray predstavio svoj najnoviji superautomobil, T.33 Spider

Legendarni dizajner automobila i nekih od najuspješnijih bolida Formule 1 u vlastitoj kompaniji proizvodi nekoliko modela klasičnih superautomobila. Najnoviji dodatak ponudi je kabriolet varijanta

Gordon Murray Automotive kompanija je posvećena stvaranju klasičnih automobila, ručno rađenih umjetničkih djela na kotačima, iznimnih performansi i bez “čuda” moderne tehnologije, a kamoli elektromotora. Takvi superautomobili, pogotovo što ih potpisuje osoba poput Murraya, vrlo su privlačni kolekcionarima i ljubiteljima pravog osjećaja u vožnji – a to dokazuje i činjenica da su svi do sada najavljeni primjerci rasprodani.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Murray je tako rasprodao T.50, potom T.50s, pa i T.33. Najnoviji model koji će njegova kompanija pustiti u prodaju, bit će T.33 Spider, kabriolet varijanta GT superautomobila namijenjenoga za vožnju cestom, jeftinijeg i nešto “pitomijeg” od T.50, ali ništa manje atraktivnoga.

Stil 1960-ih, tehnologija 2020-ih

Novi T.33 Spider osmišljen je kao kabriolet s tvrdim krovom, koji se može ukloniti, kako bi vozaču i suvozaču omogućio još veći užitak u vožnji. Dizajn je pod utjecajem čistih linija i prelijepih proporcija koje su Murraya oduševljavale 60-ih godina prošlog stoljeća. U sve to uklopljena je napredna aerodinamika, laka karoserija od ugljikovih vlakana, kao i moćni atmosferski V12 motor, izrađen u Cosworthu samo za ove automobile. Mjenjač je, dakako, ručni.

T-33 Spider nudit će preko 600 KS, 11.100 okretaja u minuti, dok će 90% ukupne snage vozaču biti na raspolaganju već pri 4.500 o/min – što dokazuje da se ovaj automobil može koristiti i za svakodnevnu vožnju. Cijeli motor teži tek 178 kilograma.

O dizajnu ne treba trošiti riječi, dovoljno e pogledati priložene fotografije. Iz njih će postati jasno da niti ovaj cestovni bolid neće biti nimalo jeftin – Murray će za njega tražiti nešto više od 2 milijuna eura, a oni koji ga si mogu i žele priuštiti, vjerojatno će morati svoj primjerak rezervirati u kratkom roku. Proizvodnja će biti ograničena na 100 primjeraka, a isporuke su najavljene za 2025. godinu.

YouTube MP3 - Hotmail
1