Gordon Murray opisao svoj novi automobil

Gordon Murray opisao svoj novi automobil

Tijekom prošle godine smo vas izvijestili kako Gordon Murray čovjek iza McLarena F1, Mercedesa SLR McLaren i sl. radi na razvoju novog sportskog automobila pod značkom IGM, a sada je Murray u intervjuu Evo Magazineu otkrio nekoliko pojedinosti o ovom vozilu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prije svega Murray smatra kako sportski automobili današnjice nisu toliko uzbudljivi kao njihovi prethodnici te stoga želi stvoriti model koji će biti kompaktan, lagan i orijentiran na vozačevo zadovoljstvo za upravljačem. Nadalje, motor će biti središnje smješten, a samo vozilo neće težiti preko 1.000 kg. Također, ovaj će coupe biti kompaktnih dimenzija, a veliki naglasak će biti na aerodinamičkim sposobnostima.

O pogonskom sklopu Murray nije htio otkrivati pojedinosti, osim što je rekao da će njegova ugradnja rezultirati uzbudljivim vozilom. Također, dodao je da konačni sporazum s proizvođačem motora nije potpisan, ali je blizu toga pa će ugovor uskoro biti finaliziran. Dodao je i da će se isti pogonski sklop biti moguće prilagoditi budućim projektima što pak znači da Murray ne misli sati na ovom novitetu, već razviti njih više.

Murray priznaje kako su automatski mjenjači brži od ručnih, no smatra kako “ganjanjem milisekundi isključujemo vozača” pa je za očekivati kako će ovaj automobil biti opremljen ručnim prijenosom.

Osnovu vozila će činiti murrayeva iStream Superlight platforma, koja je daljnji evolucijski korak ranije iStream konstrukcije na kojoj se bazira novi TVR Griffith. Nova je konstrukcija većinom izrađena od aluminija te omogućuje brzu i jednostavnu proizvodnju. Također, 35% je lakša od iStream te 50% od konvencionalnih konstrukcija koje koriste aluminij i čelik.

Predstavljanje ovog automobila se očekuje tijekom 2019.

Podijeli:
1