Gordon Murray modelom T50s slavi Nikija Laudu

Gordon Murray modelom T50s slavi Nikija Laudu

Vjerojatno najiščekivaniji superautomobil današnjice koji nije pokleknuo pod trendom elektrifikacije, T50 legendarnog Brabhamovog dizajnera Gordona Murraya, u inačici za trkaću pistu imenom će odati počast pokojnom vozaču Formule 1

Britanski dizajner automobila i bolida Formule 1 Gordon Murray široj je javnosti najpoznatiji kao autor sada već kultnog superautomobila McLaren F1, radi na novom projektu koji bi trebao biti kruna njegove karijere. Superautomobil službenog naziva Gordon Murray Automotive T.50 predstavljen je prošle godine kao potpuno  “analogni” automobil – bez ikakvih modernih dodataka i suvišne elektronike, ali i bez plastike. Ovaj ekstremni bolid dolazit će u redovnoj verziji T50, ali i “sportskoj”, još ekstremnijoj, namijenjenoj vožnji po trkaćim stazama, T50s.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Automobil s posvetom

Ovaj fancar, s velikim propelerom straga koji mu poboljšava aerodinamičke karakteristike, odaje počast modelu Brabham BT46B koji je uveden u Formulu 1 1978. godine, a koji je zbog tada kontroverznog “ventilatora” već sljedeće godine bio zabranjen. Tada je pobjedu u prvoj utrci s Brabhamovim bolidom odnio suradnik i prijatelj Gordona Murraya, Niki Lauda. Murray je stoga odlučio trkaću verziju modela T50 nazvati po njemu – T.50s Niki Lauda.

Ekstremna izvedba ionako ekstremnog superautomobila koštat će 3,1 milijun funti (oko 27 milijuna kuna), a Murrayju je u planu izraditi samo 25 primjeraka. Automobil će, osim izgledom, posvetu Laudi istaknuti i vrlo vidljivim natpisima “Fancar” i “Niki Lauda”, kao što je vidljivo na priloženim slikama. Dodatno, svaki od 25 primjeraka odavat će počast jednoj od utrka koje je Lauda vozio s Brabhamovim bolidom.

T.50s Niki Lauda bit će opremljen 3,9-litrenim Cosworthovim V12 motorom (bez turbo punjača) snage 725 KS. Automobil će težiti tek 852 kilograma zahvaljujući dijelovima od titanija i brojnim inženjerskim rješenjima koja su omogućila stvaranje bolida po Murrayevim idejama – kao i uvijek, bez kompromisa.

Brabham BT46B ‘fancar’

Podijeli:
1