Googleova navigacija odvela vozača na nepostojeći most, poginuo je

Googleova navigacija odvela vozača na nepostojeći most, poginuo je

Obitelj poginulog vozača sada traži odštetu od Googlea, budući da ga je njihov navigacijski sustav uputio prema odavno urušenom mostu, koji nije bio propisno označen na karti

U američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini u rujnu prošle je godine vozač Philip Paxson svojim Jeepom Gladiatorom zalutao na cesticu, koja je vodila mostom preko potoka Snow Creek u mjestu Hickory. U vožnji je, ispostavilo se, pratio navigacijske upute Googleovog kartografskog servisa Google Maps, a one su ga odvele na most – koji ne postoji. Paxson je potom propao u 6 metara duboku provaliju i poginuo, a njegova obitelj ovoga je tjedna podigla tužbu protiv Googlea.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Optuženi za nemar

U pravosudnom procesu žele dokazati da je smrt njihovog supruga i oca prouzročila upravo kompanija, koja je izradila navigacijski sustav, i to nemarom. Naime, most preko spomenutog potoka urušio se bio čak devet godina prije nesretnog događaja, Google je o svemu bio pravodobno obaviješten, ali na njihovom se servisu nije pojavila informacija o nepostojanju prohodnog puta na tom mjestu.

Na cesti, pokazala je istraga, nije bilo nikakvih fizičkih barijera niti znakova koji bi upozorili vozače na urušeni most. Slijedom toga, predmet tužbe su, osim Googlea, i kompanije koje su bile zadužene za održavanje cestovne infrastrukture, okolnih putova i samog mosta. U njoj se tvrdi da su lokalni mještani godinama prijavljivali novonastalu situaciju na sustav Google Maps, od njih dobili informaciju da se podaci revidiraju, ali podaci na karti nikada nisu osvanuli – pa je most na tom servisu izgledao kao prohodan put.

Iz Googlea su poručili tek da im je cilj pružiti točne navigacijske informacije te da proučavaju tužbu.

YouTube MP3 - Hotmail
1