GM patentirao aerodinamičko rješenje protiv akvaplaninga

GM patentirao aerodinamičko rješenje protiv akvaplaninga

General Motros ima ideju prema kojoj bi se aktivni dijelovi aerodinamike, poput spojlera, peraja, krila i ostalih elemenata karoserije, aktivno mogli uključiti u stabiliziranje automobila kada on naleti na vodu

Proklizavanje automobilskih guma na vodi, poznato kao akvaplaning, jedna je od najopasnijih situacija u cestovnom prometu. Moguće ju je spriječiti ili umanjiti njezine posljedice pravilnim izborom kvalitetnih i novih guma, opreznom vožnjom po kiši i mokroj cesti, no u General Motorsu smatraju da bi pomoć vozačima mogla stići i u vidu aktivne aerodinamike vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Aktivna aerodinamika za mase

GM-ovi su stručnjaci svoju ideju i zaštitili patentom koji opisuje upravo to – aerodinamičke uređaje na vozilu koji bi reagirali u slučaju akvaplaninga i tako stabilizirali vozilo koje gubi kontrolu na vodenoj površini. Za svoj rad ovi bi dodaci na vozilu trebali napredne senzore, koji već ionako prate kretanje vozila, brzinu, kretanje svakog od kotača, kočenje i ostale parametre.

Iz patenta

Kada bi računalo, na temelju podataka iz tih senzora, detektiralo da vozilo gubi tlo pod sobom, aktiviralo bi elemente aktivne aerodinamike, koji bi stvorili dodatni pritisak vozila i poboljšali mu kontakt s podlogom tamo gdje je potrebno. Barem u teoriji i GM-ovom patentu.

Prema njima, aktivni sustavi mogu uključivati spojlere, splitere, difuzore, zračne kočnice, kao i ostale površine vozila te otvore za usis zraka. Svi oni mogli bi biti pokretni, mijenjati količinu otpora koju pružaju te tako povećavati ili smanjivati pritisak guma na cestu. Posljedično, manipuliranjem takvim aktivnim sustavima omogućilo bi ispravljanje orijentacije vozila i “spašavanje situacije” u slučaju akvaplaninga.

1