General Motors objavio veliko partnerstvo s Nikolom

General Motors objavio veliko partnerstvo s Nikolom

Američki GM investirat će čak 2 milijarde dolara u projekt električnih vozila kompanije Nikola Motor, a u sklopu partnerske suradnje preuzet će na sebe proizvodnju njihovog prvog električnog pickup kamioneta Badger koji bi trebao konkurirati Teslinom Cybertrucku

General Motors i Nikola Motor objavili su kako su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu na proizvodnji električnih vozila pogonjenih vodikovim gorivim ćelijama. U sklopu ove suradnje GM se obvezao kupiti 11% udjela u Nikoli, za što će platiti 2 milijarde američkih dolara. Osim što će biti jedan od suvlasnika Nikole, kompanije koja se pokušava probiti na tržište električnih kamiona na vodik, GM će im biti i partner u proizvodnji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Na sebe će legendarna američka marka preuzeti proces razvoja i proizvodnje jednog njima bliskog vozila iz Nikolinog najavljenog asortimana – električnog pickup kamioneta Nikola Badger. Ovaj kamionet najavljen je ranije ove godine. Zamišljen je kao odgovor na Teslin Cybertruck, ali manje ekstravagantnog, iako i dalje futurističkog dizajna.

Obostrane koristi od partnerstva

U klasičnom obliku u SAD-u vrlo popularnih kamioneta Nikola s Badgerom planira integrirati kombinaciju baterijskog i vodikovog sustava za pohranu električne energije. Zajedno bi ova dva sustava trebala omogućiti čak 965 kilometara autonomije. Niti druge najavljene karakteristike nisu za zanemariti – Badger bi trebao imati pogon snage od nešto preko 900 KS, nosivost od 4 tone, a od 0 do 100 km/h trebao bi stizati u vremenu od tek 2,9 sekundi.

Suradnja GM-a i Nikole imat će još jedan benefit za novog investitora u električnu mobilnost. GM će njome dobiti pristup naprednoj tehnologiji gorivih ćelija koju bi mogli u budućnosti ugrađivati i u svoja vozila. Nikola s druge strane dobiva pouzdanog partnera iskusnog u proizvodnji, koji će im pomoći, osim Badgera, proizvesti i druge najavljene veće kamione: Nikola Tre, One, Two i NZT.

YouTube MP3 - Hotmail
1