General Motors ne isključuje povratak u Europu

General Motors ne isključuje povratak u Europu

Američki General Motors nakon nedavne prodaje Opela i Vauxhalla u svom vlasništvu nema niti jednu europsku marku proizvođača automobila. Podsjetimo, Opel i Vauxhall su nedavno prodani Grupi PSA, chevroletov europski dio (nekoć pod imenom Daewoo) je ugašen 2013, a još prije toga 2010. prodan je Saab (bankrotirao 2012.).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Razlog prodaje i gašenja navedenih marki je dakako rezultat nezadovoljavajućeg tržišnog uspjeha, no u GM-u tvrde kako za njih vrata Europe nisu zatvorena. Trenutno su na pojedinim europskim tržištima putem relativno ograničene prodajne mreže i u ograničenim količinama dostupni modeli Cadillaca, kao i chevroletovi Corvette i Camaro.

GM-ova šefica Mary Barra je izjavila kako je potpuni povratak na europska tržišta moguć te da General Motors u osnovi ništa ne sprječava da poduzme taj korak. Ipak ne treba očekivati da će se GM-ove marke poput Chevroleta ili Buicka u skoro vrijeme pojaviti na europskim obalama jer Barra smatra da će povratak biti opravdan tek kada će smomenute marke kupcima moći ponuditi nešto uistinu novo, poput autonomnog upravljanja električnih pogona i sl.

Europa nije jedino veliko tržište s kojeg se GM povlači. Naime, Amerikanci razmatraju povlačenje primjerice iz Indije i Južnoafričke Republike, a razlog su dakako slabiji prodajni rezultati, odnosno izostanak zarade.

Podijeli:
1