Hotmail, gmail log in, fb log in'

Gangnam style: Hyundai u Seoulu testira autonomne taksije

Gangnam style: Hyundai u Seoulu testira autonomne taksije

U užurbanoj gradskoj četvrti Gangnam, u glavnom gradu Južne Koreje, Hyundai Motor Group započinje s testiranjem usluge robotaksija na zahtjev, RoboRide Service

Automobilska grupacija Hyundai Motor Group objavila je kako je ovoga tjedna započela s prvim pilot-projektom robotaksija. On će se odvijati u četvrti Gangnam u Seoulu, kao prvi takav projekt na toj lokaciji, inače poznatoj po vrlo gustom i ponekad zagušenom prometu. Na testiranju usluge autonomnih taksija dostupnih na zahtjev, koju su nazvali RoboRide Service, za početak će raditi dva njihova električna SUV-a IONIQ 5, s tehnologijom autonomne vožnje 4. razine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Za ovaj je projekt Hyundai dobio suglasnost vlasti i nadležnih regulatora. Autonomnu vožnju omogućava sustav umjetne inteligencije južnokorejskog startupa Jin Mobility, dok je za ostvarivanje vožnji putnika na zahtjev zaslužna taksi platforma i.M. Uz daljnji razvoj tehnologije autonomne vožnje, Hyundai grupa najavljuje da će raditi i na proširenju ovog pilot-projekta.

Primarni cilj projekta jest prikupiti što je više moguće podataka iz stvarnih uvjeta gustog urbanog prometa, kako bi se sustav autonomije mogao unaprijediti te kako bi postao još sigurniji i fleksibilniji u gradovima. Kako bi test bio izveden uspješno, u njemu sudjeluju i gradske vlasti Seoula, koje su uspostavile sustav komunikacije između semafora i automobila.

Hyundaijeve će robotaksije kontinuirano nadzirati i osoba koja će sjediti na vozačkom sjedalu i moći preuzeti kontrolu nad njima, u slučaju da se za tako nešto pokaže potreba. Autonomni SUV-ovi Gangnamom će prometovati od 10 do 16 sati radnim danima, a moći će prevoziti do troje putnika. Za početak će ovakav oblik autonomnog prijevoza biti dostupan odabranim korisnicima, a u skorije bi vrijeme svi koji žele trebali biti u mogućnosti naručiti taksi vožnju bez vozača.

1