GAC Aion Hyper SSR: “Nevera s AliExpressa”

GAC Aion Hyper SSR: “Nevera s AliExpressa”

Kineski proizvođač GAC službeno je predstavio svoj električni hiperautomobil, s performansama koje na papiru konkuriraju Neveri i sličnima, no uz neusporedivo nižu cijenu

Iz Kine sve češće stižu napredna električna vozila, usporediva s onima zapadnih proizvođača, nerijetko i moćnija, a u pravilu daleko jeftinija. Kineska autoindustrija hvata korak s etabliranim proizvođačima kao što su Tesla, Volkswagen ili Toyota, a prema novoj objavi kompanije GAC čini se da su neki namjerili konkurirati i Pinifarini, Rimcu, Lotusu i sličnima, koji žele elektrificirati segment hiperautomobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

GAC Aion Hyper SSR novi je, dakle, kineski električni hiperautomobil, koji izgledom podsjeća na spoj Ferrarija, McLarena i Nevere. Klasični je to sportski dvosjed s “gull wing” vratima, agresivne linije, dijelova karoserije od ugljikovih vlakana, uz vizualne dodatke poput spojlera i predimenzioniranih usisa zraka.

Kompanija ističe da su mu elektromotori ukupne snage čak 1.224 KS (uz 1.230 Nm okretnog momenta), da mu je doseg s jednim punjenjem baterije (75 kWh) oko 500 kilometara, a ubrzanje od 0 do 100 km/h samo 1,9 sekundi u najopremljenijoj izvedbi (2,3 sekunde u jeftinijem izdanju). Najviša brzina ograničena je elektronički na 250 km/h.

Kabina je obilato presvučena kožom, instrumenti su digitalni i asketski koncentrirani na velikom 14,6-inčnom središnjem ekranu te malenom 8,88-inčnome, postavljenom iza upravljača. Oprema nije pretjerano luksuzna, pa se tako ističu tek dvozonski klima uređaj, adaptivni tempomat i zvučnički sustav s 8 zvučnika.

Hyper SSR (ta kratica navodno znači Super-Sport-Race), dug je 4.556 mm, širok 1.988 mm te visok samo 1.230 mm, uz međuosovinski razmak od 2.650 mm. Masa mu je očekivano visoka, oko dvije tone. Dolazit će u tri izvedbe, a sve one su red veličine jeftinije od spomenutih konkurenata u domeni luksuznih sportskih automobila.

Ulazni model Hyper SSR tako košta oko 176.000 dolara, Hyper SSR Speed Version ima cijenu od 190.000 dolara, dok vrh ponude, Hyper SSR Ultimate Track Version, košta tek nešto više od 231.000 dolara. Za sada su dostupni isključivo na kineskom tržištu.

YouTube MP3 - Hotmail
1