Francuski šarmer, Renault 5, oživjet će kao električni

Francuski šarmer, Renault 5, oživjet će kao električni

U izvornom obliku Renault 5 proizvodio se od 1972. do 1996. godine, a sada je otkriven i prototip koji u prepoznatljivom obliku najavljuje njegovu reinkarnaciju u moderan, maleni, zabavni i dinamični gradski automobil na električni pogon. U prodaji bi se mogao naći u narednih 4-5 godina

Reinkarnacije legendarnih automobila starih nekoliko desetljeća u modernom izdanju i s električnim pogonom postale su jedan od glavnih načina kako proizvođači žele privući pozornost na svoja nova e-vozila. U tom pogledu izvlačenje nekog starog automobila i oživljavanje njegovog dizajna, uz električni pogon, postaje već pomalo izlizani kliše moderne autoindustrije. Ipak, kad je riječ o Renaultu i njegovom upravo otkrivenom konceptu legendarne “petice”, ne možemo reći da je riječ o bilo čemu dosadnome ili nepotrebnome.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Renault je, naime, najavio svoju novu strategiju marke, digitalnu revoluciju nazvanu “Renaulution“, podijeljenu u tri faze. Prva započinje odmah i traje do 2023. godine, naziva se “Resurrection” (uskrsnuće), a kompanija će se u njoj fokusirati na financijski oporavak. Nakon toga slijedi faza “Renovation” (obnova), u kojoj će biti predstavljeni novi modeli i bit će poboljšana profitabilnost. Ona traje do 2025. godine, nakon čega slijedi “Revolucija”, promjena cijelog poslovnog modela, okretanje novim tehnologijama, izvorima energije i mobilnosti.

Prepoznatljivi oblik, moderniziran

U sklopu tog plana jedna od perjanica ponude “novog Renaulta” trebao bi biti i oživljeni Renault 5. Model malenog sportskog gradskog automobila koji se proizvodio od 1972. do 1996. godine trebao bi do 2025. biti oživljen u električnom i moderniziranom izdanju. Njegov prototip prikazan je u priloženoj galeriji, i izgleda – nadamo se da ćete se složiti – fantastično.

Renault 5 zadržava duh izvornog modela i na njegovim korijenima gradi novi e-automobil, inspiriran slavnim naslijeđem originala. Novi električni Renault 5 bit će maleni gradski automobil s naglaskom na zabavu u vožnji, a zadržat će nepogrešivi oblik izvornog dizajna, uz daleko moderniji pristup istome. Električni pogon, karakterna LED rasvjeta, napredni materijali i ostali detalji stvorit će urbani atraktivni automobil u skladu s duhom današnjeg vremena.

Prepoznatljivost će osigurati i klasični broj 5 na stražnjem dijelu, izvedba prednje maske i linija prtljažnika, a cjelokupni dojam trebao odavati poznati neodoljivi “francuski šarm”.

Renault bi istodobno trebao postati “marka čiste energije” te do 2025. godine, uključujući novi Renault 5, lansirati čak 14 novih modela, od čega će 7 biti 100% električnih.

YouTube MP3 - Hotmail
1