Formula njemačkih studenata ima najbolje ubrzanje na svijetu

Formula njemačkih studenata ima najbolje ubrzanje na svijetu

Skupina studenata sa sveučilišta u Stuttgartu izradila je Formulu Student koja ubrzava od 0 do 100 km/h za pola sekunde brže od Nevere i 2,4 sekunde brže od Bugattija Chiron

Guinnesova knjiga rekorda bogatija je za još jedan brzinski rekord, onaj za električni automobil koji ima najbolje ubrzanje na svijetu. GreenTeam, ekipa od tek 20-ak studenata, izradila je električni bolid Formule Student, kojim je uspjela zabilježiti službeno vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h od samo 1,461 sekundi. Time su pobili dosadašnji rekord, postavljen u Švicarskoj, koji je iznosio 1,513 sekundi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

GreenTeamova Formula Student je, dakle, do 100 km/h čak pola sekunde brža od Rimčeve Nevere, najbrže ubrzavajućeg serijskog automobila na svijetu. Masa bolida je tek 145 kilograma, a dva elektromotora daju joj 247 KS. Tu je i pogon na sve kotače, kao i posebno izrađena baterija. Izmjereno ubrzanje prilikom postizanja rekorda iznosilo je gotovo 2 g. Zanimljivo, ista ova ekipa držala je svjetski rekord još 2012. godine, s 2,681 sekundi, ali su ga potom izgubili od konkurenata.

Zanimljivo, ista ova ekipa držala je svjetski rekord još 2012. godine, s 2,681 sekundi, ali su ga potom izgubili od konkurenata. Ove godine su već jednom pokušali oboriti isti rekord, no tada su imali manju nezgodu i bolid je završio u zaštitnoj barijeri pored staze. U konačnici su uspjeli, 23. rujna na stazi u Renningenu kod Stuttgarta, bolidom oznake E0711-11 EVO upisali su se u Guinnessovu knjigu i konkurentima postavili novi izazov.

YouTube MP3 - Hotmail
1