Fordov sustav autonomne vožnje testiran na preko 800.000 km

Fordov sustav autonomne vožnje testiran na preko 800.000 km

Paket autonomne vožnje nazvan BlueCruise trebao bi konkurirati Teslinom Autopilotu, a Ford ga je opsežno testirao na novim modelima svojih vozila F-150 i Mustang Mach-E

Kasnije ove godine novi modeli Forda, počevši s popularnim kamionetom F-150 te električnim sportskim Mustangom Mach-E, imat će opciju autonomne vožnje koja bi trebala po mogućnostima konkurirati Teslinom Autopilotu. Do sada su Fordova vozila s ovim sustavom, nazvanim BlueCruise, u sklopu testiranja prevalila preko 800.000 kilometara. Iz Forda su sada podijelili s javnošću prve video zapise s “Majke svih vožnji”, avanture u kojoj je flota od pet modela F-150 i pet električnih Mustanga autonomno prevalila čak 177.000 kilometara tijekom studenoga i prosinca prošle godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Putovanje je uključivalo potpuno autonomnu vožnju, pod nadzorom ljudskih vozača, kroz 37 američkih saveznih država i pet kanadskih provincija, u najrazličitijim uvjetima na cesti, u prometu te u zahtjevnim vremenskim prilikama. “Postoje neke okolnosti i uvjeti koje ne možete replicirati u laboratoriju”, poručili su iz Forda, i pojasnili kako su “slanjem vozila u stvarni svijet osigurali da tehnologija BlueCruise može pružiti povjerenje i udobnost vozačima diljem američkog kontinenta”.

“Mother of All Road Trips”

Ova dvomjesečna avantura uključivala je testiranje sustava BlueCruise u stvarnim uvjetima, u kojima ona mora pružiti ugodno iskustvo vožnje “bez ruku”, a pritom zadržati vozilo u kolničkoj traci, paziti na promet, te dovesti putnike na željenu destinaciju. Fordova tehnologija, osim što autonomno upravlja vozilom, aktivno prati pokrete glave i očiju vozača koji se nalazi za volanom.

Ako njegova pozornost nije usmjerena na cestu, sustav će ga upozoriti na to – tako da bude spreman preuzeti kontrolu u slučaju da zatreba. To znači da, za razliku od Tesle, vozači ne moraju držati ruke na upravljaču kako bi automatskom sustavu “pokazali” da su budni i da obraćaju pozornost na vožnju. Autonomne Fordove se, dakle, može “voziti” i bez korištenja ruku.

Sva Fordova vozila iz serije F-150 i Mustang Mach-E, proizvedena 2021. godine i s paketom opreme “Ford Co-Pilot360 Active 2.0 Prep Package” moći će dobiti BlueCruise autopilot kasnije ove godine kroz over-the-air nadogradnju softvera. Već u prvoj godini to bi se ažuriranje trebalo primijeniti na preko 100.000 automobila u SAD-u i Kanadi.

Podijeli:
1