Ford želi patentirati dodatnu bateriju postavljenu na krov vozila

Ford želi patentirati dodatnu bateriju postavljenu na krov vozila

Još jedan u nizu bizarnih patenata iz domene automobila stiže iz Forda. Ovoga puta netko se tamo dosjetio kako bi mogao na krovne nosače, umjesto kutije za prtljagu, postaviti dodatnu bateriju

Američki patentni ured još krajem 2021. godine zaprimio je prijavu patenta osmišljenog u Fordu. Njihovi stručnjaci dosjetili su se kako bi na krovne nosače vozila, umjesto kutije za dodatnu prtljagu, mogli postaviti – pričuvu bateriju za dopunjavanje električnih automobila. Baterija bi, kažu, bila namijenjena povremenom korištenju, postavljena baš poput popularnih Thule krovnih kutija, a s glavnom baterijom vozila spajala bi se kabelom, poput običnog punjača.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

“Thule powerbank”

Ovaj “powerbank” služio bi kao pričuvni rezervoar energije za duža putovanja električnim automobilima, a izvana – barem prema skicama iz patentne prijave – ne odudara izgledom od standardnih krovnih kutija. Iznutra bi dodatna baterija bila sastavljena od više baterijskih modula, a na bočnim bi stranama imala otvore za hlađenje, kroz koje bi tijekom vožnje mogao strujati zrak i tako hladiti baterijski sklop. Otvori bi se mogli i automatski zatvoriti prema potrebi te zaštititi baterije od ekstremne hladnoće, kiše ili prašine.

Baterija na krovnom nosaču punila bi se kao i ona ugrađena u automobil, na punionicama električnih vozila ili na kućnoj utičnici. Ideja je da je korisnik postavi na svoje vozilo prije kretanja na duži put ili kakvu offroad avanturu, na kojoj će mu trebati veća autonomija. O utrošku energije zbog prijevoza dodatnog tereta te povećanom aerodinamičkom otporu zbog ove kutije, u patentu ne govore. Isto tako ne spominju koliko bi teška bila dodatna krovna baterija i kako bi je obični korisnik mogao podići na krov.

YouTube MP3 - Hotmail
1