Ford za 2020. najavio hibridni Focus i Fiestu

Ford za 2020. najavio hibridni Focus i Fiestu

Europski Ford je službeno potvrdio kako će 2. travnja na posebnoj priredbi Go Further koja će se održati u Amsterdamu objaviti velike vijesti vezane uz elektrifikaciju svoje ponude, komercijalna vozila i SUV-ove. Već sada je stigla potvrda kako će sljedeće godine na tržište stići i hibridne izvedbe modela Focus i Fiesta.

Konkretnije, radit će se o tzv. blagim hibridima s 48-voltnom tehnologijom. Ovi će modeli nositi oznake Fiesta EcoBoost Hybrid i Focus EcoBoost Hybrid, a svojim će kupcima ponuditi “višu razinu ekonomičnosti” te “snažnije performanse, kao i višu razinu odzivnost.”

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Oba modela će biti opremljena sustavom BISG (remenom pokretani elektropokretač-generator) koji će zamijeniti standardni alternator. Njegov će zadatak biti prikupljati energiju koja se inače izgubi tijekom kočenja i vožnje bez gasa kako bi punio zrakom hlađenu litij-ionsku bateriju.

BISG će imati i ulogu električnog motora koji će s dodatnim okretnim momentom pomagati prilikom ubrzavanja 1,0-litrenom 3-cilindričnom EcoBoost benzinskom motoru. Posebno kod nižeg broja okretaja. BISG umanjuje osjećaj turbo rupe, a proizvođaču je omogućio ugradnju većeg turbopunjača pa je i snaga samog motora dodatno povećana.

Za sada nema konkretnih podataka o snazi, no iz Forda su stigli podaci o potrošnji i emisiji ugljičnog dioksida. Tako će Fiesta EcoBoost Hybrid imati prosječnu potrošnju od 4,9 l/100 km te emisiju CO2 od 112 g/km. Focus EcoBoost Hybrid će u prosjeku trošiti oko 4,7 l/100 km uz emisiju CO2 od 106 g/km.

Također, BISG će električnom strujom opskrbljivati i pomoćne sustave. Nakon Focusa i Fieste ovaj sustav će se vremenom naći i u nekim drugim fordovim modelima.

Podijeli:
1