Ford osmislio kolica s automatskim kočenjem

Ford osmislio kolica s automatskim kočenjem

Ford je odlučio pomoći roditeljima prilikom šopinga. Naime, znalo se dogoditi da se djeca zaigraju sa šoping kolicima pa da primjerice unutar dućana ili na parkiralištu naprave štetu za koju dakako odgovaraju roditelji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ekipa iz Forda je zato odlučila ponuditi napredno rješenje koje se temelji na fordovom sustavu pomoći sprečavanja sudara (Pre-Collision Assist). Jednostavnije rečeno, radi se o kolicima s automatskim sustavom kočenja.

Sustav Pre-Collision Assist se oslanja na sprijeda smještenu kameru i radar koji detektiraju druga vozila, pješake i bicikliste. U slučaju nužde, dakle ako vozač sam na započne s kočenjem, sustav će sam po detekciji predstojećeg sudara aktivirati kočnice.

Kolica s automatskim sustavom kočenja djeluju na sličan način. Skeniraju što se nalazi ispred njih te primjenjuju kočnice ako detektiraju predstojeći sudar.

Anthony Ireson, izvršni direktor marketinga Ford Europe, je izjavio: “Sustav Pre-Collision Assist može pomoći korisnicima naših automobila da izbjegnu sudar u potpunosti ili smanje njegove posljedice. Pomislili smo da bi se slična tehnologija mogla ugraditi na šoping kolica jer bi na taj način jednostavno javnosti mogli predstaviti prednosti te tehnologije.”

Dakako, ovako napredna kolica teško da ćete uskoro vidjeti u vašem lokalnom supermarketu jer je riječ tek o prototipu s kojim Ford želi predstaviti prednosti automobilske tehnologije u drugom svjetlu.

Podijeli:
1