Ford najavio kraj proizvodnje za Mondeo

Ford najavio kraj proizvodnje za Mondeo

Nakon 29 godina, u ožujku sljedeće godine prestat će se s proizvodnjom Forda Mondeo, modela koji je do sada prodan u preko pet milijuna primjeraka

Iz Forda su službeno objavili kako će u ožujku 2022. godine zaustaviti proizvodnju svojeg obiteljskog automobila Mondeo. Ford ovaj model proizvodi od 1993. godine, od tada je diljem svijeta prodan u preko pet milijuna primjeraka, no posljednjih godina potražnja je značajno pala. Iz Forda kažu kako je u usporedbi s 2000. godinom potražnja za sedanima u ovom segmentu pala za čak 80%, a danas kupci traže modernije automobile, primarno SUV-ove čija popularnost značajno raste.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Zbog toga će Mondeo sljedeće godine u zasluženu mirovinu, nakon pet generacija, a Ford će se sve više orijentirati prema SUV segmentu i elektrificiranim pogonima. Izravnog nasljednika Mondeo vjerojatno neće imati, već će se umjesto njega u ponudi naći kakav SUV ili crossover srednje veličine. Logičan je to odabir, jer je ovaj oblik vozila prošle godine činio gotovo 40% Fordove prodaje u Europi. Ono što je vrlo izvjesno jest da novi model neće nositi naziv Mondeo.

Pogledamo li nešto dalje u budućnost, osim prelaska na povišene crossover modele, Ford je najavio i ambiciozne planove u elektrifikaciji. Do 2030. godine će u Europi prodavati samo 100% električna vozila, pa je sasvim logično da od sada na dalje iz ove kompanije nećemo vidjeti nove modele koji nemaju barem hibridni pogon.

Tvornica u Valenciji, u kojoj se trenutačno sklapa Mondeo, preorijentirat će se na hibridne modele Kuga, Galaxy i S-Max, a u sklopu proširenja vrijednog 5,2 milijuna eura Ford će tamo povećati i svoje kapacitete za sklapanje baterijskih sustava, kako bi odgovorili na veću potražnju za elektrificiranim vozilima.

Podijeli:
1