Ford Mustang pretvoren u električni dragster s preko 1.500 “konja”

Ford Mustang pretvoren u električni dragster s preko 1.500 “konja”

Ford se pohvalio novim trkaćim automobilom, nastalim na osnovi Mustanga, koji na 100% električni pogon u utrci ubrzanja na četvrt milje bilježi vrijeme od samo 8,27 sekundi i postiže brzinu od 270 km/h

Prilično fascinantnim postignućem pohvalili su se ovih dana iz Forda. Njihov legendarni model Mustang, uz pomoć američkog proizvođača pogona za električna vozila Cascadia Motion, pretvoren je u jedinstveni dragster, automobil posebno izrađen za utrke ubrzanja na četvrt milje. Iako nazvan Ford Mustang Cobra Jet 1400, ovaj ludo brzi Mustang ne razvija 1.400, već maksimalnih 1.502 konjske snage.

Dobivena iz ugrađenih baterija, kroz četiri elektromotora, na svakom kotaču po jedan, ova se snaga prenosi na cestu na vrlo efikasan način – tako da Ford Mustang Cobra Jet 1400 na četvrt milje bilježi gotovo nevjerojatno vrijeme od 8,27 sekundi, te pritom postiže brzinu od 270 km/h. Lansiranje s mjesta na startu toliko je snažno da se vozilo propinje na stražnje kotače, što se može vidjeti i u videu kojim su iz Forda predstavili ovaj bolid.

Ford i dalje skriva noge tehničke detalje ovog vozila. Objavljeno je da njegovi elektromotori postižu brzine vrtnje od čak 10.000 okretaja u minuti, dok su detalji o njima, kao i o bateriji, i dalje tajni. Otkrili su da svaki od motora ima svoj inverter koji radi na 800 V, ima potencijal “povući” do 700 ampera struje i proizvesti 469 KS. Elektronika regulira rad motora, pa tako ne postižu sva četiri najviše snage u isto vrijeme, zbog čega je maksimalna izmjerena snaga “tek” 1.502 KS.

Napomenimo i da su navedeni rezultati dobiveni internim testovima uz idealne uvjete, ali i da u Fordu kažu kako misle da u ovom Mustangu ima snage i potencijala za postizanje još boljeg vremena u utrci na 402 metra. Prvi javni nastup, ali tek u revijalnom tonu, električni je Mustang Cobra Jet imao protekloga vikenda na drag utrci U.S. Nationals u Indianapolisu.

Podijeli:
1