Ford Mustang pretvoren u električni dragster s preko 1.500 “konja”

Ford Mustang pretvoren u električni dragster s preko 1.500 “konja”

Ford se pohvalio novim trkaćim automobilom, nastalim na osnovi Mustanga, koji na 100% električni pogon u utrci ubrzanja na četvrt milje bilježi vrijeme od samo 8,27 sekundi i postiže brzinu od 270 km/h

Prilično fascinantnim postignućem pohvalili su se ovih dana iz Forda. Njihov legendarni model Mustang, uz pomoć američkog proizvođača pogona za električna vozila Cascadia Motion, pretvoren je u jedinstveni dragster, automobil posebno izrađen za utrke ubrzanja na četvrt milje. Iako nazvan Ford Mustang Cobra Jet 1400, ovaj ludo brzi Mustang ne razvija 1.400, već maksimalnih 1.502 konjske snage.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dobivena iz ugrađenih baterija, kroz četiri elektromotora, na svakom kotaču po jedan, ova se snaga prenosi na cestu na vrlo efikasan način – tako da Ford Mustang Cobra Jet 1400 na četvrt milje bilježi gotovo nevjerojatno vrijeme od 8,27 sekundi, te pritom postiže brzinu od 270 km/h. Lansiranje s mjesta na startu toliko je snažno da se vozilo propinje na stražnje kotače, što se može vidjeti i u videu kojim su iz Forda predstavili ovaj bolid.

Ford i dalje skriva noge tehničke detalje ovog vozila. Objavljeno je da njegovi elektromotori postižu brzine vrtnje od čak 10.000 okretaja u minuti, dok su detalji o njima, kao i o bateriji, i dalje tajni. Otkrili su da svaki od motora ima svoj inverter koji radi na 800 V, ima potencijal “povući” do 700 ampera struje i proizvesti 469 KS. Elektronika regulira rad motora, pa tako ne postižu sva četiri najviše snage u isto vrijeme, zbog čega je maksimalna izmjerena snaga “tek” 1.502 KS.

Napomenimo i da su navedeni rezultati dobiveni internim testovima uz idealne uvjete, ali i da u Fordu kažu kako misle da u ovom Mustangu ima snage i potencijala za postizanje još boljeg vremena u utrci na 402 metra. Prvi javni nastup, ali tek u revijalnom tonu, električni je Mustang Cobra Jet imao protekloga vikenda na drag utrci U.S. Nationals u Indianapolisu.

1