Ford i Agility Robotics ubrzavaju i olakšavaju dostavu paketa

Ford i Agility Robotics ubrzavaju i olakšavaju dostavu paketa

Rastom internet trgovine raste i broj dostava koje svakodnevno obavljaju poštanske firme širom svijeta. U namjeri da olakšaju i ubrzaju ovaj posao Ford i Agility Robotics su udružili snage u pokušaju da preoblikuju način isporuke lakših paketa.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Opći je konsenzus da će potpuno autonomna vozila u doglednoj budućnosti biti značajan dio dostavnih flota širom svijeta, no problem ostaje kako napraviti onaj zadnji korak, odnosno kako isporučiti paket do vrata korisnika usluge.

Tu na scenu stupa maleni robot pod nazivom Digit kojeg su osmislili stručnjaci Digital Roboticsa. Digit može prenositi paketa težine do 18 kg, može se uspinjati i silaziti niz stepenice, hodati po neravnom terenu, a čak i zadržati ravnotežu ako bi, primjerice, na njega naletio pas i sl.

Njegova jedinstvena konstrukcija mu omogućuje da se preklopi radi lakšeg skladištenja u stražnjem dijelu autonomnog dostavnog vozila kako bi zauzimao što manji dio tovarnog prostora. Također, uparen je s vozilom koje mu daje informacije o okolini, odnosno koji ga priprema na teren s kojim će se morati suočiti tijekom dostave.

Kako bi se kretao i navigirao, Digit koristi LiDAR i nekoliko stereo kamera. Ako ipak naiđe na neku neočekivanu prepreku, poslat će sliku natrag u vozilo koje bi mu trebalo dati upute o tome kako prijeći tu prepreku.

Još smo godinama daleko od toga da svugdje vidimo hrpu malenih dostavnih robota, no dobro je znati da proizvođači automobila naporno rade i na tome da pomognu drugim sektorima putem svoje autonomne tehnologije.

Podijeli:
1