Ford i Agility Robotics ubrzavaju i olakšavaju dostavu paketa

Ford i Agility Robotics ubrzavaju i olakšavaju dostavu paketa

Rastom internet trgovine raste i broj dostava koje svakodnevno obavljaju poštanske firme širom svijeta. U namjeri da olakšaju i ubrzaju ovaj posao Ford i Agility Robotics su udružili snage u pokušaju da preoblikuju način isporuke lakših paketa.

Opći je konsenzus da će potpuno autonomna vozila u doglednoj budućnosti biti značajan dio dostavnih flota širom svijeta, no problem ostaje kako napraviti onaj zadnji korak, odnosno kako isporučiti paket do vrata korisnika usluge.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tu na scenu stupa maleni robot pod nazivom Digit kojeg su osmislili stručnjaci Digital Roboticsa. Digit može prenositi paketa težine do 18 kg, može se uspinjati i silaziti niz stepenice, hodati po neravnom terenu, a čak i zadržati ravnotežu ako bi, primjerice, na njega naletio pas i sl.

Njegova jedinstvena konstrukcija mu omogućuje da se preklopi radi lakšeg skladištenja u stražnjem dijelu autonomnog dostavnog vozila kako bi zauzimao što manji dio tovarnog prostora. Također, uparen je s vozilom koje mu daje informacije o okolini, odnosno koji ga priprema na teren s kojim će se morati suočiti tijekom dostave.

Kako bi se kretao i navigirao, Digit koristi LiDAR i nekoliko stereo kamera. Ako ipak naiđe na neku neočekivanu prepreku, poslat će sliku natrag u vozilo koje bi mu trebalo dati upute o tome kako prijeći tu prepreku.

Još smo godinama daleko od toga da svugdje vidimo hrpu malenih dostavnih robota, no dobro je znati da proizvođači automobila naporno rade i na tome da pomognu drugim sektorima putem svoje autonomne tehnologije.

Podijeli:
1