Ford Fiesta pretekla Volkswagen Golf na rastućem europskom tržištu

Ford Fiesta pretekla Volkswagen Golf na rastućem europskom tržištu

Europska automobilska scena bilježi sve bolje rezultate. Tako je u ožujku, prema istraživanju međunarodne agencije Jato Dynamics, na europskim tržištima zabilježen porast broja registracija od visokih 10,8 posto u odnosu na ožujak 2016, uz ukupnu brojku od 1,93 milijuna vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Štoviše, navodi Jato Dynamics, ovo nije tek bolji rezultat od prošlogodišnjeg već i najbolji ožujak na europskom tržištu ikada. Također, s novim je rezultatom europsko tržište u ožujku preteklo čak i ono Sjedinjenih Država te tako postalo drugo prema obujmu na svijetu.

Nekoliko je velikih europskih tržišta zabilježilo značajan porast prodaje. Konkretnije, velik porast u ožujku je zabilježen na tržištu Italije koje je poraslo za čak 17,4 posto, slijedi Španjolska s rastom od 12,7%, dok je u Njemačkoj broj registracija porastao za 11,4%.

Dakako, ova su tržišta značajna stoga što su i ukupne brojke na njima velike (Italija: 226.506; Španjolska: 127.112; Njemačka: 359.683 vozila), no gledano u postocima, neke su države zabilježile još veći rast u ožujku. Tako je ožujak 2017. u Grčkoj napredovao za 49,6% u odnosu na ožujak 2016, Mađarska je ostvarila 32,1%, a na trećem mjestu ukupno nalazi se Hrvatska s porastom od 31,5 posto u odnosu na ožujak 2016.

Ono što je također zanimljivo jest da je Ford Fiesta s trona najprodavanijeg europskog automobila skinula sedmogodišnjeg prvaka, Volkswagen Golf. Jato Dynamics navodi nekoliko razloga ovakvom razvoju događaja. Za početak, prodaja Golfa je posustala u očekivanju nedavno predstavljenog facelifta, Ford je krenuo u agresivniju kampanju, a prodajne je rezultate narušila i smanjena potražnja za dizelskim motorima što ima znatno manji utjecaj u segmentu kojem pripada Fiesta.

Dakako, navode analitičari Jato Dynamicsa, ovaj bi odnos snaga mogao biti tek privremen. Treba stoga pričekati i vidjeti kakve će rezultate početi ostvarivati osvježena edicija Volkswagen Golfa.

YouTube MP3 - Hotmail
1