Ford dodatno smanjuje broj platformi

Ford dodatno smanjuje broj platformi

Ford je nedavno smanjio broj platformi koje koristi kao osnovu za svoja vozila s trideset na devet, a sada planira dodatno smanjenje na svega pet platformi. Riječ je o potezu koji je dakako prvenstveno potaknut željom za smanjenjem troškova te pojednostavljenjem proizvodnog procesa s obzirom da bi se cjelokupna fordova ponuda ubuduće temeljila samo na tih pet modularnih platformi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ford planira u narednih pet godina srezati troškove poslovanja za 25,5 milijardi Dolara, a smanjenje broja platformi će uvelike doprinijeti tom cilju. Fordov šef razvoja i nabave Hau Thai-Tang je izjavio kako se “modularnim pristupom” može pokriti do oko 70% vrijednosti vozila pa je sasvim jasno kakve uštede proizvođač može postići dijeljenjem raznih komponenti, prvenstveno platformi, između raznih modela u svojoj ponudi.

Pet platformi koje Ford namjerava zadržati, odnosno na kojima planira temeljiti svoju buduću ponudu s body-on-frame platforma s pogonom na prednje i na sva četiri kotača, platforma s pogonom na prednje i na sva četiri kotača, platforma s pogonom na stražnje i na sva četiri kotača, platforma za komercijalna vozila te platforma za električna vozila.

Na kraju dodajmo kako u Fordu, dijelom i zbog smanjenja broja platformi, namjeravaju skratiti vrijeme potrebno za lansiranje novog modela “od papira do salona” za oko 20% te smanjiti troškove razvoja za između 20 do 40%. Do svih ovih promjena bi trebalo doći u narednih nekoliko godina.

Podijeli:
1