Ford će od 2030. godine imati samo električne modele

Ford će od 2030. godine imati samo električne modele

Već kroz pet godina očekuje se kako će kompletna proizvodna paleta modela imati električne ili plug-in verzije. Potpuna elektrifikacija trebala bi osigurati održivu profitabilnost

Ford je danas predstavio važan korak unaprijed u svojoj europskoj transformaciji, obvezujući se uložiti sve u svoja električna putnička vozila i značajno rasti te elektrificirati svoje vodeće poslovanje s komercijalnim vozilima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sukladno tome Ford se obvezao da će do sredine 2026. godine 100% asortimana putničkih vozila u Europi biti potpuno električno ili plug-in hibridno. Pored toga do 2030. sva osobna vozila s Fordovim obilježjima bit će potpuno električna. Slično tome, cijela Fordova paleta gospodarskih vozila do 2024. godine imat će električno ili plug-in hibridno izdanje. Očekuje se da će dvije trećine prodanih Fordovih komercijalnih vozila biti u električnom ili plug-in hibridnom izdanju do 2030. godine.

Kako bi to sve uspjeli ostvariti, najavljeno je ulaganje od najmanje 22 milijarde američkih dolara u elektrifikaciju do 2025. godine. To je pak dvostruko više u odnosu na prijašnje Fordove planove ulaganja u elektrifikaciju. Čak milijarda dolara od tog iznosa pripremljena je za modernizaciju pogona u njemačkom Kölnu. Tako bi od 2023. iz tog postrojenja trebali krenuti prvi električni modeli.

Pozitivno razmišljanje i povećano ulaganje u elektrifikaciju nastavlja se na dobre vijesti nakon restrukturiranja Ford Europe. Sukladno tome četvrto tromjesečje 2020. godine donijelo je pozitivno poslovanje i povrat dobiti. Važnu ulogu u pozitivnim trendovima ima odjel gospodarskih vozila, a koji je 2020. godinu završio kao vodeća marka komercijalnih vozila u Europi. I to šestu godinu zaredom.

Ford pozitivne rezultate može zahvaliti i na suradnji s Volkswagenom. Dosadašnje planove na polju gospodarskih vozila dodatno će proširiti i na osobna vozila. Tako bi upravo prvi potpuno novi električni model namijenjen europskim kupcima, koji će se od 2023. godine proizvoditi u Kölnu, trebao nastati na VW-ovoj MEB platformi koja se koristi za VW ID.3, ID.4, Škodu Enyaq…

YouTube MP3 - Hotmail
1