Fisker najavio električni SUV s 500 km autonomije

Fisker najavio električni SUV s 500 km autonomije

Pomalo zaboravljeni Henrik Fisker i njegova marka automobila Fisker je objavio prve teasere svog novog modela. Riječ je o, za sada neimenovanom, SUV-u s električnim pogonim koji bi se na tržištu trebao pojaviti tijekom 2021.

Na priloženim teaserima možemo vidjeti kako će otprilike izgledati ovaj automobil. Velika maska, uska LED svjetla te veliki kotači su glavne značajke koje sada možemo vidjeti, no važniji su tehnički podaci.

Konkretnije, ovaj će model biti opremljen litij-ionskom baterijom kapaciteta 80 kWh. To bi trebalo biti dovoljno za autonomiju od 450 do 500 km. To bi bi trebala biti tzv. ulazna verzija, što znači da bi se u ponudi trebala pojaviti i barem još jedna izvedba s baterijom većeg kapaciteta.

Nadalje, radit će se o modelu s pogonom na sva četiri kotača te s dva električna motora. Po jednim na svakoj osovini. U Fiskeru su otkrili i da će ovaj model imati “električno uklonjivi krov” koji će omogućiti “ugođaj kabrioleta bez kompromitiranja strukturalne čvrstoće vozila.”

Proizvodnja ovog automobila će biti povjerena pogonima u SAD-u, a očekuje se i prodaja na drugim tržištima. Cijena će mu se kretati oko 40.000 dolara.

Na kraju dodajmo da bi Fisker 2021, prema sadašnjim planovima, trebao lansirati i luksuznu sportsku EMotion koja će navodno biti opremljena baterijama s krutim elektrolitom. Upravo o spomenutim baterijama, odnosno spremnosti te tehnologije za komercijalizaciju, ovisi kada će EMotion stići na tržište. Iz Fiskera su do sada najavljivali autonomiju preko 800 km i vrlo kratko vrijeme punjena.

Do 2025. Fisker planira proizvoditi oko 250.000 vozila godišnje.

Podijeli:
1