Fiat Topolino u električnom izdanju je “brat” Citroëna Ami

Fiat Topolino u električnom izdanju je “brat” Citroëna Ami

Osmišljen za vožnju gradom, bez štetnih emisija i velikih brzina, novi Fiat Topolino oslanja se imenom na slavnog prethodnika iz nekih davnih vremena, a izvedbom na model Ami iz grupacije Stellantis

Talijanski Fiat najavio je svoj povratak u segment minijaturnih gradskih automobila, i to evocirajući uspomene na jedno nekoć iznimno popularno ime. Njihov novi 100% električni gradski model nosit će ime Topolino, a namijenjen je, kako kažu, prije svega mladoj urbanoj publici, koja traži slobodu u mobilnosti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kao što vidimo iz prve objavljene fotografije, Topolino će od imenjaka iz nekih davnih vremena naslijediti tek šarm i karakter, dok će sve ostalo “posuditi” od drugog malenog gradskog automobila – poznatog Citroëna Ami, također nastaloga unutar koncerna Stellantis. Fiat svoj novi model opisuje kao četverocikl, što znači da će za njega u određenim državama dozvolu moći imati i maloljetnici.

8 “konja” pod haubom

Ime koje je jednom davno postavilo temelje gradske mobilnosti sada ima zadatak učiniti isto za održivu gradsku mobilnost, vratiti dašak poznate talijanske la dolce vite na gradske ceste i biti pristupačno rješenje za mnoge vozače. Prema viđenome, s Amijem će Topolino dijeliti osnovnu kontrukciju, vjerojatno i pogonski sklop te generalni oblik karoserije. Vanjski paneli i dalje će biti plastični, a vrata će – začuđujuće – biti zamijenjena potpuno otvorenim ulazom tek s dekorativnim užetom za “zaštitu” putnika.

Podsjetimo, od Amija je već nastao i Opel Rocks-e, a oba modela imaju iste karakteristike, koje bi sada mogao imati i Topolino: elektromotor od 8 KS, bateriju od 5,5 kWh, doseg od 43 kilometra te najvišu brzinu od jedva 45 km/h.

YouTube MP3 - Hotmail
1