Fiat najavljuje potpunu elektrifikaciju do 2030.

Fiat najavljuje potpunu elektrifikaciju do 2030.

Prvi čovjek talijanske kompanije Oliver François potvrdio je kako će od 2025. do 2030. godine svi Fiatovi automobili postupno postati električni, da bi do kraja desetljeća rekli i konačno zbogom fosilnim gorivima

Trend elektrifikacije došao je i do Fiata, talijanskog proizvođača automobila koji je odnedavno dio velike grupacije Stellantis. Fiat se tako priključio ovećem nizu kompanija koje su javno istaknule svoju predanost ekološkim automobilima koji ne proizvode stakleničke plinove.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

“Između 2025. i 2030. godine naš asortiman postupno će postat isključivo električan. To će biti radikalna promjena za Fiat”, potvrdio je šef Fiata Oliver François, te dodao: “Naša je dužnost na tržište plasirati električne automobile koji ne koštaju više od onih s motorima s unutarnjim izgaranjem, i to što je prije moguće, a u skladu s trendom pada cijene baterija”.

Odluka o lansiranju novoga Fiata 500, koji će biti isključivo električni, donesena je i prije pandemije, potvrdio je Francois. Čak i tada, kaže, u kompaniji su bili svjesni “da svijet nije spreman na kompromise”, te su odluku o početku elektrifikacije game donijeli kao nešto čime žele pomoći u očuvanju okoliša. Osim što će u budućnosti biti predan isključivo električnim modelima, Fiat će u obitelji Stellantis, kojoj odnedavno pripada, biti i predvodnik u segmentu malenih gradskih automobila. Time će se izdvajati od sestrinskih kompanija pod istim globalnim “kišobranom” Stellantisa.

Za sada nisu najavljeni modeli koji će, osim Fiata 500, prvi dobiti električne pogone.

YouTube MP3 - Hotmail
1