Fiat Chryslerovi hibridi se u gradovima automatski prebacuju na struju

Fiat Chryslerovi hibridi se u gradovima automatski prebacuju na struju

Grupacija Fiat Chrysler do 2022. godine najavila je lansiranje preko 30 električnih i hibridnih novih modela. Kako bi plug-in hibridi donijeli još više koristi za čist zrak u gradovima, u tijeku je pilot-projekt prema kojem bi oni u gradskim središtima vozili isključivo na struju

Osim koristi za okoliš kad je riječ o potrošnji fosilnih goriva i emisijama stakleničkih plinova, električna vozila svojom se vožnjom bez ispuštanja štetnih plinova ističu kao jedno od rješenja za postizanje čistog zraka u gradovima. Određeni gradovi u svijetu već imaju stroge restrikcije za vožnju gradskim središtima kako bi osigurali manje zagađenja, neki, poput Londona, naplaćuju “ekološke naknade”, dok drugi planiraju zabraniti ulazak u centar vozilima koja nisu “zelena”.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U tom smjeru razmišljaju i u Italiji, pogotovo na njezinom visoko industrijaliziranom sjeveru, gdje se nalazi i sjedište Fiata. Iz grupe Fiat Chrysler najavili su da će do 2022. godine značajno proširiti svoju ponudu električnih i hibridnih automobila, a sada testiraju i kako bi oni u gradskim središtima mogli voziti isključivo na struju.

Pokrenuli su stoga Turin Geofencing Lab, pilot projekt koji je središte Torina označio geofencing tehnologijom kao zonu isključive vožnje na struju. Kada Fiatovi hibridi uđu u zonu ograničenog prometa, senzori će to registrirati i automatski uključiti 100% električni pogon na tim vozilima. To će njihovim vlasnicima omogućiti i privilegije za kretanje središtem grada kakve su do sada imali tek vozači električnih automobila, kao što su posebno predviđena mjesta za parkiranje.

Projekt je pokrenut u suradnji s lokalnim vlastima Torina, a za sada se testira na plug-in hibridima Jeep Renegade 4xe. Početkom iduće godine projekt bi trebao biti proširen na sve plug-in hibride Fiat Chryslera, a jednom kada se dovrše testiranja slična bi praksa mogla biti uvedena i u drugim gradovima, kako u Italiji tako i u ostatku svijeta.

Podijeli:
1