Ferrari SP-8: kabriolet složen od dijelova više postojećih modela, prema želji kupca

Ferrari SP-8: kabriolet složen od dijelova više postojećih modela, prema želji kupca

Iz Ferrarijevog studija Special Projects izašao je novi automobil, kabriolet složen od dijelova više postojećih modela, namijenjen jednom kolekcionaru i izlaganju u muzejima

Iz Maranella stiže novi dragulj Ferrarijeve serije jedinstvenih primjeraka superautomobila, SP-8. Osmišljen je u njihovom centru Special Projects pod nadzorom njihovog glavnog dizajnera Flavia Manzonija, i to prema željama kupca. Sklopljen je u samo jednom primjerku i na tome će ostati, pa će kao unikat biti izlagan kao kolekcionarski eskponat.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Unikat po narudžbi

SP-8 je sportski kabriolet, zasnovan na umirovljenom modelu F8 Spider (zapravo nekadašnjem modelu 458), od kojega je “posudio” šasiju, motor i generalni oblik. Pogoni ga, dakle, središnje smješteni 3,9-litreni twin-turbo V8 motor, višestruki dobitnik nagrade za motor godine (IEOTY), snage 720 KS. Najvažnija karakteristika modela SP-8 je činjenica da dolazi u otvorenom izdanju, ali značajno agresivnijem od modela F8 Spider.

Vanjština je “odjevena” u ugljikova vlakna, suptilno oblikovana u karoseriju obojanu u dvije nijanse, pa se sportski karakter modela dodatno ističe i na taj način. Dijelovi su načinjeni od lijevanog, pa i 3D printanog aluminija, a mnogi detalji izrađeni su samo za ovaj primjerak.

Ipak, neki su i izravno uzeti s drugih modela iz Ferrarijeve ponude. Naplaci su, na primjer, dizajna kao na legendarnog modelu F40, cijevi ispuha su s modela 296 GTB, a stražnja svjetla preuzeta su s Ferrari Rome, uz manje izmjene. Ima tu i dijelova unutrašnjosti naslijeđenih iz modela F8, dok je F1 mjenjač došao iz modela SF90 Stradale.

Iako je riječ o jedinstvenom primjerku, on je intenzivno testiran u zračnom tunelu i na stazi, kako bi jamčio udobnost i osjećaj u vožnji kao i model F8 Spider, koji mu je osnovna inspiracija. Iz Ferrarija naglašavaju da je cijeli automobil u znaku broja  8, odajući time počast činjenici da je taj broj smatran sretnim na Tajvanu, odakle dolazi i njegov naručitelj.

Od ovoga tjedna unikatni Ferrari SP-8 bit će izložen na stazi Mugello, a nakon toga u muzeju Ferrarija u Maranellu sve do ožujka sljedeće godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1