Ferrari prvi puta prodao više hibrida nego klasičnih benzinaca

Ferrari prvi puta prodao više hibrida nego klasičnih benzinaca

U prodajnim se podacima talijanske sportske marke dogodilo nešto donedavno nezamislivo: u posljednjem su tromjesečju hibridni modeli bili zaslužni za više od 51% prodaje

Ferrari je ovoga tjedna objavio svoje poslovne rezultate za treće tromjesečje godine, a u njima je najviše pozornosti privukao podatak iz naslova. Nešto što je donedavno bilo nezamislivo, postalo je tržišna stvarnost: kultna talijanska sportska marka u razdoblju od srpnja do rujna ove godine prodala je ukupno nešto manje od 3.500 vozila, od čega je njih 51,3% bilo s elektrificiranim, hibridnim pogonima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Hibridi preuzeli primat

Veliki rast potražnje za hibridima vidljiv je i kada se usporede podaci za prošla razdoblja. U prethodnom tromjesečju hibridi u Ferrariju donosili 43% prodaje, a prošle godine u trećem kvartalu samo 19%. Ukupno je ove godine marka zabilježila oko 5% veću prodaju nego lani. Kupci se sve češće odlučuju na hibridne modele u ponudi 296 GTB, GTS te SF90 i LaFerrari. Ova četiri modela, od ukupno 13 u aktualnoj ponudi Ferrarija, nude hibridne motore.

Osim njih, primijećena je i povećana potražnja za SUV modelom Purosangue, koji dolazi samo s klasičnim V12 motorom. Taj model trenutačno prolazi i kroz fazu povećanja količina u serijskoj proizvodnji, pa je moguće da će to dovesti i do pada udjela hibrida u Ferrarijevoj ponudi u narednom tromjesečju.

Krize nema

Marka dakle, koja se dugo vremena odupirala elektrifikaciji, sada mora računati da će joj oko polovice prodaje činiti hibridna vozila. Za 2025. godinu su, pak, najavili i lansiranje prvog potpuno električnog modela, dok će im do 2030. godine 40% prodaje odlaziti upravo na isključivo baterijsko-električne automobile.

Od ostalih pokazatelja iz poslovnog izvješća izdvajamo činjenicu da je Ferrari u protekla tri mjeseca povećao neto dobit za čak 46%, u odnosu na isto razdoblje lani. Kao uzrok toga naveli su sve veće prodajne cijene i marže prikupljene na posebnim željama kupaca, tj. na personalizaciji vozila. Da u Ferrariju krize nema, potvrđuje i podatak da je knjiga narudžbi puna – naručite li novog Ferrarija sada, isporuku možete očekivati tek 2026. godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1