Ferrari otkrio svoj atraktivni bolid za Le Mans

Ferrari otkrio svoj atraktivni bolid za Le Mans

Nakon 50 godina Ferrari će se vratiti na utrku 24 sata Le Mansa, u njezinom 100. izdanju, pa će novim bolidom 499P tamo s trona pokušati skinuti posljednjih godina nedodirljivu Toyotu

“Okruglo” stoto izdanje utrke 24 sata Le Mansa održat će se 10. i 11. lipnja 2023. godine, a pripreme za ovu utrku već odavno su započele. Obljetnicu će uveličati i legendarni Ferrari, nekada redovni sudionik ovog automobilističkog spektakla, koji se tamo nije natjecao čak 50 godina. No, nagodinu će imati, kako najavljuju, konkurentan bolid, i to vrlo atraktivnog izgleda.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovoga je tjedna predstavljen Ferrero 499P, hibridni hiperautomobil načinjen samo za utrke izdržljivosti kakva je i ona u Le Mansu. Pogonsku jedinicu čini elektrificirani V6 motor s dvostrukim turbopunjačem, izrađen na bazi motora iz modela 296 GT3, snage 670 KS. U njemu je i 200-kilovatni elektromotor s mogućnošću povrata kinetičke energije. Snaga se iz pogonske jedinice prenosi na sve kotače, s time da je elektromotor spojen samo na prednju osovinu.

Šasija je potpuno nova, a sastoji se od monocoquea načinjenog od ugljikovih vlakana. Baterijski sustav radi na naponu od 900V i načinjen je na temelju iskustva iz Formule 1, ali je u potpunosti prilagođen ovom bolidu. Mjenjač je 7-stupanjski sekvencijalni, kočnice koriste brake-by-wire tehnologiju i regeneracijsko kočenje. Na Le Mansu će Ferrari 499P nastupiti pod simboličnim startnim brojem 50.

Neće ovaj Ferrarijev bolid nastupiti samo u Le Mansu, iako će mu to biti najvažniji nastup. Svoju premijeru na stazi imat će već s početkom sezone 2023 FIA World Endurance Championshipa, na utrci 1000 milja Sebringa, 17. ožujka sljedeće godine.

Podijeli:
1