Hotmail, gmail log in, fb log in'

Ferrari otkrio svoj atraktivni bolid za Le Mans

Ferrari otkrio svoj atraktivni bolid za Le Mans

Nakon 50 godina Ferrari će se vratiti na utrku 24 sata Le Mansa, u njezinom 100. izdanju, pa će novim bolidom 499P tamo s trona pokušati skinuti posljednjih godina nedodirljivu Toyotu

“Okruglo” stoto izdanje utrke 24 sata Le Mansa održat će se 10. i 11. lipnja 2023. godine, a pripreme za ovu utrku već odavno su započele. Obljetnicu će uveličati i legendarni Ferrari, nekada redovni sudionik ovog automobilističkog spektakla, koji se tamo nije natjecao čak 50 godina. No, nagodinu će imati, kako najavljuju, konkurentan bolid, i to vrlo atraktivnog izgleda.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovoga je tjedna predstavljen Ferrero 499P, hibridni hiperautomobil načinjen samo za utrke izdržljivosti kakva je i ona u Le Mansu. Pogonsku jedinicu čini elektrificirani V6 motor s dvostrukim turbopunjačem, izrađen na bazi motora iz modela 296 GT3, snage 670 KS. U njemu je i 200-kilovatni elektromotor s mogućnošću povrata kinetičke energije. Snaga se iz pogonske jedinice prenosi na sve kotače, s time da je elektromotor spojen samo na prednju osovinu.

Šasija je potpuno nova, a sastoji se od monocoquea načinjenog od ugljikovih vlakana. Baterijski sustav radi na naponu od 900V i načinjen je na temelju iskustva iz Formule 1, ali je u potpunosti prilagođen ovom bolidu. Mjenjač je 7-stupanjski sekvencijalni, kočnice koriste brake-by-wire tehnologiju i regeneracijsko kočenje. Na Le Mansu će Ferrari 499P nastupiti pod simboličnim startnim brojem 50.

Neće ovaj Ferrarijev bolid nastupiti samo u Le Mansu, iako će mu to biti najvažniji nastup. Svoju premijeru na stazi imat će već s početkom sezone 2023 FIA World Endurance Championshipa, na utrci 1000 milja Sebringa, 17. ožujka sljedeće godine.

1