Ferrari FXX K Evo – bijesni konjić

Ferrari FXX K Evo – bijesni konjić

Ferrari je predstavio osvježen izvedbu modela FXX, a riječ je o verziji FXX K Evo. Nova izvedba je ustvari paket nadogradnji te samostalni novi model. Drugim riječima, svi dosadašnji “standardni” FXX K, njih 40, će biti moguće nadograditi na Evo izvedbu, a sam će FXX K Evo biti proizveden u vrlo ograničenoj seriji. Za sada nije poznato u koliko primjeraka.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U Ferrariju ovaj model namijenjen isključivo upotrebi na trkaćoj stazi opisuju kao “laboratorijski automobil”, a glavne novosti verzije Evo su manja masa i unaprijeđena aerodinamička svojstva. Značajan dio vanjskih površina (uključujući podvozje) i elemenata aero kita je dorađen pa je primjerice downforce povećan za 23% u odnosu na standardni FXX K, što znači kako je čak 75% veći u odnosu na cestovni LaFerrari na kojem se u temelji. Pri 200 km/h ovaj će novitet razvijati čak 640 kg aerodinamičkog potiska, a pri najvećoj razini ta brojka raste na 830 kg.

Također, određene izmjene su učinjene s ovjesom, u unutrašnjosti je svoje mjesto našao novi upravljač s ručicama za izmjenu stupnjeva prijenosa, unaprijeđena telemetrija, novi zasloni na kojima se prikazuju razni podaci i sl. U isto vrijeme masa vozila je smanjena, no iz Ferrarija trenutno nisu otkrili za koliko. Podsjetimo, standardni FXX K teži 1165 kg.

Recimo i kako ovaj automobil pokreće V12 snage 860 KS pri 9200 o/min te najvećeg okretnog momenta od 750 Nm pri 6500 o/min. S benzincem je uparen električni motor snage 140 kW, odnosno 190 KS, a kombinirana snaga ovog pogonskog sklopa iznosi 1050 KS, dok mu je najveći okretni moment veći od 900 Nm. Tu su i 7-stupanjski automatski mjenjač s dvije spojke, karbonsko keramičke Brembo kočnice, prednji kotači veličine 19 i stražnji veličine 20 cola, pirellijeve P Zero gume i sl.

Sretnici koji će ga kupiti će ga moći koristiti tijekom XX programa koji će trajati između ožujka sjedeće godine li listopada 2019. Za sada program obuhvaća devet staza širom svijeta.

Podijeli:
1