FCA mora platiti 800 milijuna dolara za “prljave” EcoDiesel motore

FCA mora platiti 800 milijuna dolara za “prljave” EcoDiesel motore

Fiat Chrysler Automobiles, odnosno FCA je nakon dugih pregovora postigao nagodbu s američkim Ministarstvom pravosuđa, Agencijom za zaštitu okoliša, državom Kalifornijom i drugim stranama koje su sudjelovale u pregovorima da će zbog svojih “nezadovoljavajućih” dizelskih motora platiti poveću odštetu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, prema navodima američke administracije FCA je koristio “nelegalan i neprijavljen software” na modelima RAM 1400 i Jeep Grand Cherokee (modelne godine 2014-2016.) koje je pokretao 3,0-litreni EcoDiesel V6. Spomenuti software je prepoznavao uvjete testiranja i normalne vožnje pa je u prvima aktivirao sve mjere nadzora i smanjivanja štetnih emisija, a u drugima bi ih isključivao. Rezultat toga je da su dotični modeli, odnosno njihov motor ostvarivali puno veću razinu štetnih emisija nego što je dozvoljeno.

Prema odredbama nagodbe FCA je dužan opozvati i popraviti više od 100.000 dizelskih modela na području SAD-a, što će ga stajati oko 185 milijuna američkih dolara, uključujući i naknadu saveznoj državi zbog štetnih emisija. Također, dužan je platiti 305 milijuna dolara kazne, 19 milijuna Dolara ide Kaliforniji zbog onečišćenja, 6 milijuna zbog uvoza 1700 spornih vozila i sl. Ukupno će oko 400 milijuna dolara otići na razne kazne. FCA se nagodio i u kolektivnoj tužbi, a prema postignutom dogovoru FCA će bivšim i sadašnjim vlasnicima dotičnih automobila biti dužan isplatiti oko 2800 dolara.

Također, FCA mora, kao dio opoziva, instalirati novi software te na dotičnim vozilima dati produženo jamstvo. Iz FCA tvrde kako promjena softwarea neće imati nikakav utjecaj na prosječnu potrošnju goriva, vozne sposobnosti, izdržljivost motora, njegov rad i sl. Dodajmo i da je FA dužan u naredne dvije godine opozvati i popraviti najmanje 85% opozivom zahvaćenih vozila ili će se izložiti “značajnim kaznama.”

Sve u svemu FCA procjenjuje kako će ukupni trošak rješavanja ovog problema njih stajati oko 800 milijuna dolara. Također, iz proizvođača je stiglo i priopćenje kako postignuta nagodba ne mijenja njihov stav da ilegalni software nije namjerno instaliran te da nije bilo nikakvog organiziranog pokušaja prijevare države.

Podijeli:
1