FCA će Tesli platiti stotine milijuna kako bi izbjegao kazne u milijardama?

FCA će Tesli platiti stotine milijuna kako bi izbjegao kazne u milijardama?

Fiat Chrysler Automobiles je, prema navodima Financial Timesa, postigao sporazum s američkim proizvođačem električnih automobila prema kojem je pristao Tesli platiti stotine milijuna eura kako bi u svoju prodajnu flotu uključio tesline električne automobile i izbjegao veliku novčanu kaznu za kršenje strogih novih EU propisa o štetnim emisijama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Financial Times se poziva na dokument Europske komisije u kojem se tvrdi da će sporazum omogućiti Grupi FCA da, uključivanjem teslinih automobila u svoje prodajne rezultate, smanji prosjek svojih emisija CO2 na dopuštenu razinu.

EU je odlučila da od 2021. prosječna emisija CO2 cijelog voznog parka određenog proizvođača mora biti manja od 95 g/km. Fiat Chrysler Automobiles je prošle godine u prosjeku imao 123 g/km CO2, što ga je učinilo proizvođačem s “najvećim rizikom neispunjenja cilja”. Spomenimo da je prosječna emisija u industriji iznosila 120,5 g/km.

Analitičari predviđaju da bi se FCA, ako ne ispuni cilj smanjenja prosječne emisije ispod dozvoljene granice, mogao naći u situaciji da mu EU odreže kaznu od preko 2 milijarde eura. Srećom po FCA pravila EU-a omogućuju proizvođačima da udružuju emisije i to je upravo ono što će FCA i Tesla navodno učiniti.

Dozvoljeno je udruživanje emisija među proizvođačima pod istom vlasničkom kapom, primjerice unutar Grupe VW, tako i među konkurentskim proizvođačima. Međutim, do sada ni jedan od njih nije službeno postigao takav dogovor pa bi FCA i Tesla mogli biti prvi. Iz FCA za sada nema službenih očitovanja o ovim navodima, a u Tesli su potvrdili kako su svoju namjeru o udruživanju emisija s drugim proizvođačima Europskoj komisiji priopćili još 22. veljače da bi “drugim proizvođačima dali šansu da im se priključe.”

Podijeli:
1